Klassiskt julbord bondens belöning

Numera köper många av oss det mesta till julbordet färdiglagat. Men det är mödan väl värd att ge sig i kast med åtminstone några av rätterna från förr. Vi besökte gården Kungsbyn, som förvaltar äldre tiders mattraditioner och dukar upp en klassisk julbuffé på bondens vis.

Publicerad
Annons

Pressylta, julkorv, pastejer, patéer, dopp i grytan och vörtbröd. Ofta självklarheter på julbord landet över förr i tiden, men nuförtiden allt mer sällsynta rätter. När de väl serveras går de dock hem lika bra nu som då. Det kan familjen Ludvigsson skriva under på. De driver gården Kungsbyn som ligger mitt ute på landsbygden några mil utanför Västerås och som lockar till sig hundratals gäster till sitt julbord varje år.
Familjen Ludvigsson har fastigheter som huvudsyssla och är ingen bondefamilj ursprungligen. Pappa Ronnie hade dock alltid närt en dröm om att bli lantbrukare, en dröm som förverkligades för åtta år sedan när familjen efter mycket letande fick möjlighet att köpa Kungsbyn. Gården hade då stått tom sedan 1960-talet och var i mycket dåligt skick. Ett halvår, och många hantverkares arbete, senare slogs dörrarna upp till det som i dag är en omfattande verksamhet med bland annat välsorterad saluhall, restaurang och festvåning.
Tanken bakom konceptet Kungsbyn var då liksom nu att erbjuda
besökarna hela kedjan från jord till bord med enbart lokalproducerade råvaror, där köttet har en central roll.

– Men i början blev vi helt dumförklarade. Trenden var lågpris, det var många billiga kedjor som öppnade vid den tiden. Sen kom galna ko-sjukan och då blev vi plötsligt helgonförklarade, berättar mamma Ulla Ludvigsson.
I takt med att ytterligare skandaler inom djurhanteringen uppdagades, växte framgångarna.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons