Klassiska mönster

revansch Lerdammet yr och porslinet slamrar åter i Gustavsberg. Snart är porslinsfabriken den enda vi har kvar i Sverige. 50- och 60-talsklassiker som Spisa Ribb och Berså har börjat tillverkas igen. Och till den gamla bruksorten på Värmdö söker sig nu dagligen besökare för fynda porslin från hela världen.

Under strecket
Publicerad
Annons

Aili Puolakanaho tar ner en kopp från hyllan, doppar ett porslinsöra i lim, måttar noga, sätter fast örat, ställer tillbaka koppen och tar en ny.
Momentet kallas att hänkla och görs för hand precis som allt annat på Hushållsporslinsfabriken i Gustavsberg på Värmdö.
Hon ser lite ensam ut, Aili, där hon står och arbetar mitt i den tysta och skumbelysta fabriken. Det är långt från den automatiserade stordriften i slutet av 1800-talet då nära tusen arbetare svettades här. I dag är de fjorton. Och de är snart de enda porslinsarbetare vi har kvar i Sverige.
Men faktum är att fabriken expanderar. Nu fylls också resten av Gustavsbergs hamn med alla våra vanligaste symboler för utveckling och framtidstro: konsthantverk, design, espresso, sushi och lyxiga bostadsrätter.
I fjol valde kommuninvånarna mer idrott och kultur framför sänkt skatt. Nyligen meddelade dessutom en kulturintresserad miljardär att han vill bygga en konsthall på Värmdö.

– Kanske en spin-off-effekt. Hur som helst är det väl så att folk drar
folk, konstaterar kulturchefen Birgitta Hansson belåtet.
En sen höstdag i Gustavsberg finns dock inte så många synliga bevis på den framgångsbris som sveper över kommunen.
Båttrafiken från Nybroviken som återupptogs i somras efter åtta års uppehåll har slutat gå för säsongen. M/s Gustafsberg kommer tillbaka i vår, men nu gapar kajplatsen tom.
Och vid porslinsfabriken några hundra meter upp skvallrar varken den enkla entrén ovanför lastkajen eller det lerdammiga kontoret om att man just fått en stororder, värd minst en miljon kronor
Beställaren är ännu hemlig. Fabrikens huvudägare Lars-Erik Harvig avslöjar bara att det kommer att krävas en ny ugn och två eller tre nyanställningar.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons