Annons
X
Annons
X

Klassiska Atari närmar sig konkurs

Ännu ett klassiskt dataspelsbolag är på väg mot teknikkyrkogården. Nu är det Atari som har ansökt om konkursskydd i USA och i Frankrike. En rad välkända kultspel söker en ny ägare.

Atari var ett mycket populärt märke på 1970- och 80-talen. I många svenska hem fanns antingen ett Atari-spel eller en Commodore-dator, inte sällan både och.

Nu har bolaget ansökt om konkursskydd enligt de amerikanska konkurslagarna, chapter 11 samt enligt motsvarande franska lagar. Bolaget har 120 dagar på sig att sälja eller omstrukturera sina tillgångar.

Det betyder att spel som Pong, Asteroids, Missile Command och Tempest såväl som den kultförklarade loggan, ett stiliserat A som ska påminna om det japanska berget Fuji, är till salu. Det skriver Financial Times.

Annons
X

Atari har bytt ägare ett antal gånger sedan bolaget grundades 1972. Det franska bolaget Infogrames Entertainment köpte Atari 1999 men har inte lyckats få bolaget lönsamt. Så sent som 2011 skulle bolaget bli stora på mobila spel,
läs mer här.

Men på måndagen meddelades att huvudägaren BlueBay inte längre kan finansiera Atari. Atari-aktien har som mest stått i 1 504 euro år 2000 men har fallit till under 1 euro, enligt FT. Nu har handeln stoppats.

Lite kuriosa är att Steve Jobs, Apples nu bortgångne vd, jobbade på Atari i unga år.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  LÄS OCKSÅ.
  Adam Erlandssons reportage om teknikbolagen som dog.

  QUIZ | Har du koll på åren som gått?

  2012: Vilket öknamnfick skandalkaptenen? quiz.svd.se 2011: Katastrofer ochstörtade diktatorer quiz.svd.se 2010: Vad minns duav skandalernas år? quiz.svd.se

  SvD Näringsliv

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X