X
Annons
X

Riksdagsbiblioteket – en unik kunskapsbank

I Gamla stan ligger ett av få riksdagsbibliotek i världen som är öppna för allmänheten. Byggt som bankhus på 1870-talet har den stora tegelbyggnaden numera ett renoverat inre som förenar syfte med skönhet.

**Det första som **fångar blicken, innanför den italiensk-inspirerade fasaden och entrén från Storkyrkobrinken, är en spiraltrappa med läderlindade ledstänger. Den tycks liksom sväva fritt i luften. Trappan är mycket riktigt vriden ett och ett halvt varv runt sig själv och det är en suggestiv känsla att gå uppför och närma sig den väldiga bibliotekshallen på andra våningen. Här väntar en klassisk bildningsmiljö; en fint gröntonad kunskapsbank med sju meters takhöjd, uppburen av åtta glänsande gjutjärnskolonner, målade i guldockra.

– Vi är ett av Sveriges största samhällsvetenskapliga bibliotek. Men här finns också samlingar av riksdagstryck ända tillbaka till 1500-talet. Vi är faktiskt ett av få parlamentsbibliotek i världen som också håller öppet för allmänheten, säger bibliotekschef Anders Olsson.

Sedan ombyggnaden har bibliotekshallen fått tillbaka sin originalhöjd.

Foto: Yvonne Åsell Bild 1 av 4

På Riksdagsbiblioteket håller protokoll från 1765 så sakteliga på att transkriberas.

Foto: Yvonne Åsell Bild 2 av 4

Riksdagstryck täcker väggarna i bibliotekshallen.

Foto: Yvonne Åsell Bild 3 av 4

Riksdagsbiblioteket är även öppet för allmänheten.

Foto: Yvonne Åsell Bild 4 av 4
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X