Annons

”Klassisk dubbelmoral”

DEBATT Förläggarföreningens ordförande Kjell Bohlund står för en dubbelmoral när han hävdar att Google bryter mot grundlagen, skriver Peter Sunde Kolmisoppi, en av The Pirate Bays grundare, i debatten om Googles jättelika projekt att scanna in all världens böcker.

Publicerad

Kjell Bohlund
skriver i SvD (22/10) att Google bryter mot grundlagen om de indexerar alla böcker som finns. Förlåt? Kjell Bohlund, samma person som inte tyckte det var något problem att indexera alla böcker som fanns tillgängliga via The Pirate Bay, och sedan sälja materialet i en rapport? Trots att policyn på denna sajten klart och tydligt säger att man får nyttja materialet enbart i privat syfte och inte i så kallat kommersiellt syfte? Att tjäna pengar på något material som man fått tag på via The Pirate Bay har ingen någonsin tyckt varit ok.

Dubbelmoralen är klassisk för personer i maktpositioner. När deras monopol utmanas så stämplar makthavarna utmanaren som brottsling. Detta har vi sett ett otal gånger i meningslösa, utdragna, dyra rättegångar som i grund och botten enbart handlar om att befästa maktpositionen och hindra normal teknisk evolution. Radio, kassettband, för att inte tala om självspelande pianon har varit stämplade som brottsteknik. Själv bryter den drabbade industrin lagar till höger och vänster. Även moraliskt tveksamt så köper de sig passande lagar genom att spendera miljarder på lobbyism, utan hänsyn till hur samhället drabbas.

Annons
Annons
Annons
Annons