Klassiker firar 25 år

De bär korta shorts, har pannband och långt hår. De spelar med träracketar. Lördagen den 5 juli 1980 går de ut till vad som skulle bli en av tidernas främsta tennisfinaler. Björn Borg, den stoiske, utmanas av John McEnroe, den hysteriske.

Under strecket
Publicerad
Annons

Björn Borg vinner till slut med 1-6, 7-5, 6-3, 6-7 (16-18), 8-6.
Det fjärde setets tiebreak kommer aldrig att falla i glömska. Ett 25-årsjubileum av högsta klass.
Ständigt repriseras dessa klassiska 22 minuter i brittisk tv, när Wimbledon drabbas av ett av dessa eviga regnavbrott. Det är lika spännande varje gång.

Inför fjärde setet leder Borg med 2-1, han missar två matchbollar före tiebreaket, fem i det samma. John McEnroe tar setet med sin femte setboll.
Stämningen på och runt centrecourten ät tät. Visst har där utspelats massor med dramer tidigare, men inget så infernaliskt och så svängigt som detta.
Ska Borg ta hem sin femte titel? Ska McEnroe orka förlänga matchen? Inte ens de hungrigaste sponsorgäster vågar lämna arenan. Gratislunchen får offras. Jordgubbarna och champagnen försenas.
Spelarnas psyken pressas maximalt: Borg ser emellanåt nästan nervös ut, McEnroe lyckas hålla sin frustration inom sig. Besvikna suckar avlöser knutna nävar över lyckade poäng.
Från 5-5 i tiebreaket kokar
centrecourten. Borg har ett visst övertag, men McEnroe finner lösningar varje gång svensken ska säkra mästerskapet. Växelvis matchboll till Borg, setboll till McEnroe. Tänk om domaren räknar fel!
Vid 12-11 får Borg sin sjunde matchboll, men McEnroes retur är omöjlig att besvara. Ju svårare läget är desto bättre spelar amerikanen.
Båda hoppas och förtvivlar. Båda satsar allt i sina egna servar, men är nästan ännu vassare när motståndaren ska avgöra.
Publiken, som hade Borg till favorit före finalen, förvandlas till en skara tennisälskare, som bara önskar att den frätande matchen ska fortsätta i all evighet. Oavsett segrare. Detta är ju att frossa i tennis när sporten är som bäst. Två spelsnillen som löser allt.
Så det är lite sorg i luften, när McEnroe tar det fjärde setet, sedan Borg petat en boll i nätet. Lika stor dramatik kan det inte bli i fortsättningen, det femte setet avgörs på traditionellt sätt.
Men det blir en ny nervös holmgång. Borgs förtvivlan omedelbart efter de sju missade matchbollarna
övergår i den vanliga beslutsamheten. Han servar som aldrig förr och missar bara tre poäng i egna game i det sista setet.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons