Annons

Den tysta revolutionenKlassens protest spårar ur – får oanade konsekvenser

Jonas Dassler, Leonard Scheicher, Lena Klenke, Isaiah Michalski och Tom Gramenz spelar huvudrollerna i ”Den tysta revolutionen”.
Jonas Dassler, Leonard Scheicher, Lena Klenke, Isaiah Michalski och Tom Gramenz spelar huvudrollerna i ”Den tysta revolutionen”. Foto: Folkets Bio

Protesten mot sovjetiskt våld i DDR utvecklas till en kamp mellan en paranoid stat och en grupp naiva ungdomar. Den tigande skolklassen i ”Den tysta revolutionen” ger oss en lektion i civilkurage.

Under strecket
Publicerad

Burghart Klaussner spelar den hårdföre folkbildningsministern Fritz Lange som försöker knäcka ”kontrarevolutionärerna” i skolklassen i ”Den tysta revolutionen”.

Foto: Folkets Bio

Året är 1956 och Berlinmuren har ännu inte rests. De två östtyska gymnasisterna Theo och Karl smiter över till Västberlin under förevändning att besöka Karls morfars grav, fast siktet egentligen är inställt på att gå på bio. Men före den banala långfilm de valt, visas också en västtysk journalfilm som skakar om dem: den fascistiska kontrarevolution i Ungern som de hört talas om i östtyska medier visar sig i själva verket vara ett folkligt uppror – som nu Sovjetunionens pansarvagnar brutalt slår ner.

Upprört berättar pojkarna för sina klasskamrater om vad som egentligen sker i Ungern. Karl föreslår att de ska hålla en tyst minut för de ungerska dödsoffren och vid en hastigt påkommen omröstning strax före dagens första lektion visar sig en majoritet vara för idén. Något förvirrat och helt ogenomtänkt inleder de därför lektionen med att tiga när magister Mosel ska förhöra dem om ”det förrevolutionära läget i Tyskland”.

Annons
Annons
Annons