Barndom. UngdomKlass, kvinnoliv och barndom i stark trilogi

Tove Ditlevsen, maj 1952.
Tove Ditlevsen, maj 1952. Foto: Jarner Palle/TT

Nypubliceringen Tove Ditlevsens självbiografiska trilogi är komplett när de två romanerna ”Barndom” och ”Ungdom” ges ut på nytt. Sebastian Lönnlöv har läst ett författarskap som har en naturlig plats i samtidslitteraturen.

Publicerad
Annons

Nyöversättningen av den danska författaren, poeten och journalisten Tove Ditlevsens ”Gift” fick ett varmt och stort mottagande för ett par år sedan. Nu nyutges även ”Barndom. Ungdom”, de två böcker som föregår ”Gift” i Ditlevsens självbiografiska svit och som ursprungligen publicerades 1967. Då hade Ditlevsen redan flitigt använt sin barndom som skönlitterärt stoff, om än utan självbiografisk ansats, och hon skulle livet ut komma att återvända till sina urscener.

”Barndom” följer barnet Tove från femårsåldern fram till konfirmationen, då hon måste sluta skolan och börja arbeta. Hennes lärarinna har försökt övertala föräldrarna att låta henne ta studenten, men de – som inte alltid kan äta sig mätta och definitivt inte kan kosta på sig att gå till tandläkaren – har inte råd.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons