Annons
X
Annons
X

Klas Östergren ny i Akademien

Klas Östergren har utsetts till ny ledamot av Svenska Akademien på stol nummer 11 efter Ulf Linde. Det meddelar Svenska Akademien i ett pressmeddelande.

[object Object]
Klas Östergren

59-årige Östergren kommer att träda in bland de aderton vid Akademiens högtidssammankomst den 20 december.

Klas Östergren har skrivit ett 20-tal romaner sedan debuten 1975 och är mest känd för ”Gentlemen” som blev hans genombrott 1980. Den boken fick en uppföljare i ”Gangsters” 2005. Han är även verksam som översättare och har skrivit tv-dramatik.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Peter Englund, Svenska akademiens ständige sekreterare, skriver på sin blogg, att när han ringde honom ”vid pass halv sju igår kväll stod han i köket och gjorde hovmästarsås. Klas Östergrens reaktion på mitt besked att han blivit invald i Akademien var enligt mitt förmenande det bästa: 1.) Han blev glad men fullkomligt överrumplad, 2.) Han ställde ett antal prövande frågor om vad det skulle innebära etc 3.) Han bad om lite tid för att få konferera med sin hustru. Det sistnämnda fick han givetvis. Därefter ringde han upp och sade att han gärna ställer upp. Under vårt samtal skar sig hovmästarsåsen.”.

  Annons
  X

  Själv säger Klas Östergren till TT att ”det känns högst oväntat, uppriktigt sagt. Jag stod och gjorde en sås här i Kivik när de ringde. Den skar sig, kan jag upplysa om.”

  Han berättar också för TT att han behövde tänka en stund, ”det här var ett åtagande man inte åtar sig lättvindigt. Jag har inte fått ett jobberbjudande på många år, det är första gången telefonen ringer på länge. Så det är för mig av oklara skäl de erbjuder mig detta, men arbetet är otroligt intressant.”
   

  Annons
  Annons
  X

  Klas Östergren

  Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X