Annons

Klas Lindberg är Årets kock 2012

Det var jämt men i slutändan var det Klas Lindberg som vann Årets kock 2012. Hällstekt biff och två hummerrätter tillagade på tid och med god precision avgjorde, när den frilansande kocken tog hem den åtråvärda titeln.

Publicerad

Juryn konstaterade att ”vinnaren i knivskarp konkurrens tolkat råvarorna med stor respekt och skapat tre vällagade, eleganta och attraktiva rätter!”

– Klas visade sig vara både målmedveten och ambitiös. Han levererade det han hade tänkt sig och genomförde tävling väl. Alla tre rätterna var riktigt bra, säger juryns ordförande Fredrik Eriksson.

Temat i år var Det svenska arvet och en av de två tävlingsuppgifterna var att kreera en modern restaurangrätt på en given huvudråvara - svensk biffrad med ben från Gotland.

Annons

Klas Lindbergs hällstekta biff med rökt märgsmör och nordisk hetta föll juryn i smaken. Med tävlingserfarenhet från finalen i Årets kock 2011, två semifinaler och kocklandslaget hade Klas Lindberg god koll på vad som skulle göras i köket och på vilken tid.

Det blev en tuffare tävling i år eftersom momentet där finalisterna ska skapa något av en, fram till kvällen innan, hemlig råvarukorg hade spetsats till.

Tidigare har uppgiften varit att göra en rätt men i år skulle de ta fram en kall och en varm rätt, totalt 28 portioner med hummer.

Klas Lindberg som hade önskat sig skaldjur i råvarukorgen presenterade en ingefärsstekt hummer med blomkål, hasselnöt och soja samt en sallad på confiterad hummer.

– Krassesåsen sprack så jag grät när jag var klar. Jag har kämpat för detta i sju år. Detta är det coolaste man kan vinna, säger en lycklig Klas Lindberg.

SE INTERVJU:
Klas Lindberg: ”Det finaste man kan vinna”

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons