Klartecken för förste svensken i rymden

Under strecket
Publicerad
Annons

Utbildad både i Ryssland och USAChrister Fuglesang är född i Stockholm 1957. Han studerade teknisk fysik vid Kungliga tekniska högskolan (KTH) och 1987 disputerade han i experimentell partikelfysik vid Stockholms universitet där han blev docent 1991. 1992 antog European Space Agency (ESA) honom till astronaututbildning. 1993-96 tränade han vid den ryska Stjärnstaden och har befälscertifikat för den ryska rymdfarkosten Sojuz. Han var reserv för ett sexmånaders uppdrag på rymdstationen Mir. 1996 överförde ESA honom till Nasas Johnson Space Astronaut Office i Houston. 1998 avslutade han sin formella astronaututbildning vid Nasa med kompetens som "mission specialist" för den amerikanska rymdfärjan. Sedan dess har han varit stationerad hos Nasa i Houston. 1999 utsågs han till hedersdoktor vid Umeå universitet för att ha inspirerat studenterna vid rymdingenjörsutbildningen. Christer Fuglesang blev den förste europeiske astronauten med både rysk och amerikansk utbildning. Våren 2003 blir han den förste svensken i rymden.
TTi FaktaNär svenske Christer Fuglesang i maj 2003 lyfter mot den internationella rymdstationen ISS får en av Europas mest meriterade astronauter en välförtjänt belöning.
Den amerikanska rymdstyrelsen Nasas besked att Christer Fuglesang blir en av dem som ska åka till ISS var ingen överraskning för dem som följt 44-åringens målmedvetna karriär. Han är en av få som klarat en lång utbildning i såväl Ryssland som USA. - Det här kommer att bli en flygning som har allt, inklusive rymdpromenader vilket är varje astronauts dröm, sade Fuglesang i ett pressmeddelande efter att uttagningen var officiell.

Mycket har därmed hänt sedan SvD första gången besökte honom i Stjärnstaden, en oftast stängd mytomspunnen liten stad utanför Moskva där de ryska kosmonauterna förberedde sina rymdfärder.

Annons
Annons
Annons