Annons
X
Annons
X

Klart nej till ny fildelningslag

Motståndet mot den så kallade Ipred-lagen är massivt bland unga män. Det visar en opinionsundersökning som Sifo har gjort åt SvD. 79 procent av männen i åldrarna 15 till 29 år gör tummen ner åt lagen.

Foto: SCANPIX, SVD (ARKIV)

Läs mer om Ipred:

Läs även

Fakta

Partiernas väljare om Ipred:

M:

Rätt: 36%

Annons
X

Fel: 46%

Tveksam: 18%

Fp:

Rätt: 49%

Fel: 37%

Tveksam: 13%

Centern:

Rätt: 53%

Fel: 27%

Tveksam: 20%

Kd:

Rätt: 30%

Fel: 41%

Tveksam: 29%

Mp:

Rätt: 30%

Fel: 49%

Tveksam: 21%

S:

Rätt: 28%

Fel: 53%

Tveksam: 19%

V:

Rätt: 24%

Fel: 59%

Tveksam: 18%

Antalet tillfrågade är inte tillräckligt många för att dra några säkra slutsatser, men siffrorna ger en ungefärlig bild över opinionen.

Källa: Sifo

Om drygt två veckor börjar Ipred-lagen att gälla. Från den 1 april har upphovsrättsinnehavare rätt att gå till domstol för att begära ut information om misstänkta fildelare från internetoperatörer.

Det innebär att operatörernas tystnadsplikt nu tas bort, och att domstolen kan tvinga dem att lämna ut namn och adresser till personer som laddar upp och ner upphovsrättskyddat material som filmer, musik och dataspel.

Informationen ska därefter kunna användas för att ta kontakt med fildelaren och kräva att den olagliga verksamheten upphör. Och om det inte hjälper kan fildelaren i slutändan stämmas.

Men kritiken mot lagen har länge varit massiv. Och nu bekräftar en opinionsundersökning som Sifo har gjort för SvD:s räkning att det finns ett stort motstånd mot den nya lagstiftningen.

Bara 32 procent av de 1 000 tillfrågade säger att de är för lagändringen.

Nästan hälften, 48 procent, anser att det är fel att ge upphovsrättsinnehavare möjligheten att få ut information från internetoperatörer om misstänkta fildelare. 19 procent är tveksamma eller svarar att de inte vet.

Störst är motståndet bland unga män – i åldersgruppen 15 till 29 år svarar 79 procent av männen att de är emot lagstiftningen. Även i åldersgruppen 30 till 49 år är motståndet stort bland männen – 65 procent svarar att de tycker att lagen är fel.

– Men motståndet varierar ganska mycket. Bland unga män är det ingen tvekan vad man tycker, medan det hos kvinnor är mindre tydligt. Och många vet inte, särskilt bland äldre kvinnor där internetanvändandet är lägre, säger Toivo Sjörén, undersökningsledare på Sifo.

Riksdagsledamoten Lage Rahm (MP), som länge kritiserat lagen, tolkar resultatet som att det finns en oro hos allmänheten för vad lagen ska leda till.

– Människor är rättmätigt oroliga för intrång i deras privatliv och personliga tillhörigheter. Man har förstått att det här kan bli ett systemskifte och att lagen gör att många oskyldiga människor utsätts för intrång i deras personliga integritet, säger han.

Bland förespråkarna för lagen dras dock helt andra slutsatser.

Justitieminister Beatrice Ask (M) kommenterar undersökningen med att politiker även måste fatta beslut som är obekväma. Hon tror att opinionen påverkats av den högljudda debatten och att stödet kommer öka när lagen väl är införd.

Det håller Beatrice Asks partikollega Hans Rothenberg, som sitter i näringsutskottet, med om.

– Jag är inte särskilt förvånad, utan trodde nog att det skulle vara ett ännu större motstånd. Det har varit så många felaktigheter i debatten att jag trodde det skulle slå över ännu mer, säger han.

Också centerpartisten Johan Linander, som själv är motståndare till att internetoperatörer ska få lämna uppgifter om sina kunder, pekar på att felaktigheter i debatten kan ha påverkat opinionen.

– Ta det här med intrångsundersökning. Till och med i debatten i riksdagen påstods att upphovsrättsinnehavare nu ska kunna göra husrannsakan hos fildelare. Det är dubbelfel. För det första är det en domstol som beslutar att kronofogden ska få göra intrångsundersökning, och för det andra är praxis att detta görs hos företag och aldrig hos privatpersoner, så länge det inte drivs näringsverksamhet i hemmet.

SvD har också frågat hur många som i dag olagligen laddar ner upphovsrättsskyddat material från internet.

21 procent svarar att de gör det. Hur stort mörkertalet är går dock inte att säga. Men ytterligare en tendens är tydlig: av dem som i dag fildelar tänker en majoritet fortsätta med det även efter den 1 april.

– Visst, det är en liten grupp som fått frågan och felmarginalen är 7 procent. Men slutsatsen är att en fjärdedel kommer att sluta ladda ner, säger Toivo Sjörén på Sifo.

Annons
Annons
X
Foto: SCANPIX, SVD (ARKIV) Bild 1 av 2
Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X