Annons
X
Annons
X

Klart för nytt filmavtal

Det blir ett nytt treårigt filmavtal för 2013–2015. Svenska Filminstitutets stöd till långfilmer ska inte villkoras av premiär på biograferna, en förändring som biografägarna med SF Bio i spetsen motsatte sig in i det sista.

Genom överenskommelsen fortlever det unika svenska filmavtalet där bransch och stat samfinansierar svensk filmpolitik. Banbrytande i avtalet är att ”långfilm” som kan få stöd inte måste visas på bio.

Enbart i tekniskt hänseende måste långfilmen ha biokvalitet enligt en ny paragraf i avtalet. Bland annat producenterna vägrade att skriva på ett avtal som inte hade moderniserats.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Så sent som natten till i dag sa Biografägarna nej till sådan ”teknikneutralitet” mellan visningsfönstren, men under galgen släppte man i går ett privilegium.

  Annons
  X

  Tomas Eskilsson, vd vid Film i Väst, säger att det nya filmavtalet blir modernare än tidigare, även om filmpolitiken fortfarande släpar efter andra länders.

  Jämfört med det nuvarande filmavtalet som löper ut vid årsskiftet ökar medlen. Staten lovar att skjuta till 200 miljoner kronor. Branschen brukar bidra med lika mycket, men exakta summor är svårberäknat.

  Förhandlaren Lennart Foss lovade så sent som i måndags att det skulle bli mer än innan, förutsatt att förhandlingarna gick i hamn, vilket de alltså gjort.

  Som väntat ingår inte telebolagen eller Voddler i uppgörelsen. Förutom staten är de avalsslutande parterna Sveriges Biografägareförbund, Folkets Hus och Parker, Riksföreningen Våra Gårdar, Sveriges Filmuthyrareförening, Film- och TV-producenterna i Sverige, Nätverket för Regionala Filmproduktionscenter, Sveriges Television, TV 4, Modern Times Group, SBS TV samt C More Entertainment AB.

  Jämfört med filmavtalet från 2006 är det nya mycket mer detaljerat. Bland annat preciseras fler mål än tidigare.

  Dit hör förutom att främja svensk filmproduktion av hög kvalitet och hög attraktionskraft, bland annat att arbetet mot privatkopiering ska intensifieras för alla visningsfönster.

  Andra mål är att svensk film ska ha den högsta marknadsandelen i Norden för nationellt producerad film i alla visningsfönster, och att antalet biografbesök i Sverige ska öka.

  Stöden ska fördelas jämnt mellan kvinnor och män, och beakta ett mångfaldsperspektiv, Sverige ska vara ledande i Europa i utveckling, produktion och distribution genom nya medier, och Sverige ska vara ledande i Europa inom såväl barn- och ungdomsfilm som dokumentärfilm.

  Det skrivs också in i avtalet att svensk film ska vara representerad i tävlingssektionerna på filmfestivalerna i Berlin och Cannes och de tio viktigaste internationella filmfestivalerna i världen.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X