Annons
X
Annons
X

Klart för fredskonferens om Syrien

En fredskonferens om Syrien ska hållas i Genève den 23 och 24 november, uppgav Syriens vice premiärminister Qadri Jamil idag. Taleskvinnan för FN-medlaren Lakhdar Brahimi säger att konferensen ska ske under två sista veckorna i november. Brahimi beskrivs som hoppfull.

GENÈVE

Den otåligt väntade Genèvekonferensen om Syrien börjar ta form. Ryssland och USA har försökt få till stånd samtalen sedan maj, och nu tycks parterna vara redo. Syriens vice premiärminister Qadri Jamil gav idag för första gången ett datum för konferensen: helgen den 23 och 24 november.

– Det finns inget annat alternativ än en fredskonferens. Det kommer att leda till början på en politisk process och ett stopp för våldet, sade Jamil vid en presskonferens i Moskva.

Men det är upp till FN att officiellt meddela datum för konferensen. Den ska hållas under ledning av FNs och Arabförbundets sändebud Lakhdar Brahimi, och ske vid FNs Europahögkvarter i Genève. Här hölls förra fredskonferensen om Syrien i juli 2012. Vid Brahimis kontor i Genève säger taleskvinnan Khawla Mattar att fredskonferensen ska hållas under de två sista veckorna i november. Troligen blir det ett internationellt möte med ett 30-tal länder första dagen. Därefter inleds förhandlingar mellan de två sidorna som kan dra ut på en vecka. Sedan hoppas man att en fredsprocess är igång. Fokus för förhandlingarna kommer att vara vapenvila samt en möjlig övergångsregering i Syrien, enligt Mattar.

Annons
X

– Brahimi är redo och allt är klart för ett möte mellan parterna. Han är optimistisk inför konferensen. Men han vill att alla sidor kommer med ett öppet sinne och utan särskilda villkor. Annars finns inget att förhandla om, säger Mattar.

Det finns en oro för att oppositionen vägrar förhandla om president al-Assad sitter kvar vid makten, samt att syriska regeringen motsätter sig att förhandla med beväpnade rebeller. Det är också oklart vem som kommer från den splittrade oppositionens sida. George Sabra, ledare för Syriens nationella råd, sade i helgen att gruppen inte tänker komma till samtalen. ”De lär ompröva sitt beslut”, sade Qadri Jamil idag.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X