Hela denna artikel är en annons

Klarna lanserar Wikipink för att vända skuldtrenden

Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski.
Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski. Foto: Klarna

Svenskarnas skulder till Kronofogden är större än någonsin. För att vända trenden lanserar Klarna sajten Wikipink, som offentliggör statistik kring sena betalningar och riktar ljuset mot var i kreditbranschen den riktigt allvarliga skuldproblematiken ligger.
– Jag hoppas att Wikipink blir startskottet på en sund konkurrenstävling kreditgivare emellan för att stärka konsumenternas finansiella hälsa, säger Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski.

År 2020 skickades krav på sammanlagt 21,7 miljarder kronor till Kronofogden, och den snabba ökningen av konsumtionslån pekas ut som en drivande faktor. Över hälften av konsumtionslånen utgörs av så kallade blancolån enligt en rapport från Finansinspektionen.

– Det är något som är fel på den svenska kreditmarknaden. Vi är inte felfria, men vi är inflytelserika och det ska vi utnyttja för att driva en positiv förändring. Därför publicerar vi våra siffror för andelen Klarna-köp som får betalningspåminnelse och går till inkasso, säger Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski.

Samtidigt uppmanar Klarna resten av branschen att göra detsamma.

– Oschyssta metoder har satt svenskarna i en spiral av större och större blancolån med längre och längre amorteringstider. Klarna är en av få banker konsumenter har förtroende för, och det förtroendet ska vi tacka för genom att driva på en positiv förändring och synliggöra vad som driver volymer av dyra konsumtionslån.

Läs mer om vad Klarna gör för konsumenternas finansiella hälsa på WikipinkExtern länk

Vill sätta press på kreditbranschen

Finansinspektionens rapport visar också att 20 procent av konsumtionslånen fick påminnelseavgifter och 4,5 procent gick till inkasso under förra året. För Klarna var siffrorna under samma period väsentligt lägre – 5 procent av Klarna-köpen fick påminnelseavgift och 0,6 procent gick till inkasso.

Klarna vill nu sätta press på bank- och kreditbranschen för att motverka skuldproblematiken i samhället, menar Sebastian Siemiatkowski.

– Jag hoppas att Wikipink blir startskottet på en sund konkurrens kreditgivare emellan för att stärka konsumenternas finansiella hälsa.

Läs mer om vad Klarna gör för konsumenternas finansiella hälsa på WikipinkExtern länk
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons