Annons
X
Annons
X

Klarar inte bosätta flyktingar

Kommunerna har svårt att ordna bostäder åt alla som beviljats asyl - trots att färre väntas få asyl än man tidigare har trott.

Av TT
(uppdaterad)

I år räknar Migrationsverket med att kunna placera 8 200 flyktingar i kommunala boenden. Det är 2 200 platser färre än vad som behövs.

De personer som inte får boende i kommunerna blir kvar i Migrationsverkets anläggningar. I dagsläget handlar det om 6 170 personer. Det är sex gånger fler än vad som är rimligt, anser Caroline Henjered, verksamhetschef på Migrationsverket.

Att personer som fått rätt att stanna i Sverige blir tvungna att bo kvar på Migrationsverkets anläggningar innebär att deras etablering i Sverige eftersätts, anser Henjered.

Annons
X

– De kommer inte in på svenskundervisningen och får inte bosättning nära den lokala arbetsmarknaden, säger hon.

Att hitta boende till flyktingarna kan vara en lång process.

I väntan på asylprövning ordnas boende av Migrationsverket. Det är däremot länsstyrelsernas uppgift att övertala kommunerna att erbjuda bostäder där man kan placera de som fått ett positivt besked. Placeringen i sin tur sköts av Arbetsförmedlingen.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det är många aktörer. Ibland kan man undra om de är för många, säger Henjered.

  Kommunerna är inte alltid villiga att erbjuda bostäder.

  – Det råder bostadsbrist och det byggs för få hyresrätter i landet generellt - det är skälen som kommunerna ofta anför, säger Anna Ekermo Tagesson, integrationssamordnare på länsstyrelsen i Södermanland.

  – Det är svårt att argumentera mot. Bostadsbristen är som den är.

  För kommunerna som inte låter sig övertalas handlar det ofta om ekonomi. Kommuner som erbjuder boenden får dock ersättning av staten. Men enligt många kommuner är den ersättningen för låg.

  I Södermanland har ändå flera kommuner, som länsstyrelsen förhandlat med, gått med på att erbjuda fler bostäder, berättar Ekermo Tagesson.

  Testa dig i senaste veckornas nyhetsquiz

  V40 | Vad misstänks partiledaren för? quiz.svd.se V 39 | Vad heter den omstridda boken? quiz.svd.se V 38 | Bäst betalda fotbollsspelaren? quiz.svd.se

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X