Annons

Klara, färdiga, gå – rakt in i väggen

Johan Olsson satsade – och vann. På söndag är han beredd att tillsammans med 15 800 andra ta sig den anrika sträckan från Sälen till Mora. Men det är få förunnat att vara fullfjädrade skidåkare. Knappt hälften av de 15 800 startande åker för första och sista gången.

Publicerad

För ett år sedan skrev Johan Olsson på sin blogg: ”Nej, det blir inget tävlande i Falun för mig.” Skulle återkommande förkylningar och en ihållande revbensskada till sist stoppa en av landets mest meriterade skidåkare? Nej, Olsson kom tillbaka som vinnare.

Även om Johan Olssons resa från efterhängsna skador till prispallen på skid-VM är beundransvärd, så är det ett resultat uppnått av en fullt uppbackad elitidrottsman med vinnarskalle och självvald karantän från sina egna barn i nästan två månader för att minimera infektionsrisken. Alla framgångar har ett pris. Men det verkar många i den växande gruppen av elitmotionärer vara omedvetna om.

Bella Magnusson.

Foto: TOMAS ONEBORG Bild 1 av 3

Elitmotionären Bella Magnusson i Djursholm förbereder sig på rullskidor i 7 graders värme.

Foto: TOMAS ONEBORG Bild 2 av 3

– Jag är morgonmänniska och går jag upp vid 04.30 och tränar. Min man har hakat på, så numera kör vi ofta tillsammans. Jag har valt bort allt jag inte vill göra och träffar bara dem jag verkligen vill umgås med.

Foto: TOMAS ONEBORG Bild 3 av 3
Annons
Annons
Annons