Annons

Klara biffen med ett förråd av vin

Vad ska man ha i garderoben i höst? Modet säger violett, hundtand och sammet. Men man behöver ju också en tidlös basgarderob. Precis samma sak gäller vinerna.

Publicerad
Ett bra och varierat vinförråd gör att du klarar en middag - oavsett om den består av falukorv eller viltgryta.
Ett bra och varierat vinförråd gör att du klarar en middag - oavsett om den består av falukorv eller viltgryta. Foto: STAFFAN LÖWSTEDT

Det är inte så dumt att ha en liten samling olika viner hemma – för objudna gäster, planeringsmissar eller för de tillfällen då man bara längtar efter ett litet glas. Frågar ni mig så bör basgarderoben med husviner bestå av två vita och två röda, i olika smakstilar. Köp några flaskor av varje och ha hemma, kanske just i garderoben. Då har man möjlighet att variera och klara av en middag, vare sig det vankas falukorv eller viltgryta, mustig fisksoppa eller räkor med citron.

Se till att ha ett vitt friskt och fruktigt vin med syrlighet som funkar både som uppiggande drink och till lättare rätter på fisk och skaldjur med syrlighet och sälta. Ett vitt fylligt och smakrikt vin, gärna med lite ekfatston, är bra till kraftfullare fisk- och skaldjursrätter och även till lättare kötträtter på kalv eller kyckling.

På den röda sidan vill jag ha ett rött fruktigt och smakrikt vin i basgarderoben. Perfekt till smakrika kötträtter på både nöt, vilt och lamm. Ett vin som i sig själv går att njuta av. Genom sin fruktighet passar de vinerna också till lite kryddigare eller sötare, kraftfulla kötträtter. Ett rött kryddigt och mustigt vin kan också sitta bra. Passar till liknande rätter men är ofta lite stramare i smaken och kan behöva lite mer krämiga eller syrliga ingredienser i maten.

Annons

Hemma i min garderob har jag följande flaskor:

• Les Fumées Blanches, 75:-, 2008, VdP du Comté Tolosan, Frankrike, 22139, Vita friska & fruktiga, torra.

• Valle Perdido Vineyard Selection Chardonnay, 85:-, 2008, Neuquén, Argentina, 6004, Vita fylliga & smakrika.

• Gallo Sonoma County Cabernet Sauvignon, 99:-, 2006, Sonoma County, USA, 6530,Röda fruktiga & smakrika.

• Quartetto, 57:-, 2007, Alentejano, Portugal, 6785, Röda kryddiga & mustiga.

Men precis som i klädgarderoben kan det vara kul att ha det där lilla extra. Det kan ju dyka upp en smokingmiddag med kort varsel och en färgsprakande rosa skjorta kan då göra sitt. Översatt till vin blir det en flaska champagne och ett lite sötfruktigt vitt.

En champagne kan göra vilken dag som helst till fest och kanske dyker det oväntat upp ett spontant firartillfälle. Några snabbt ihopslängda syrliga eller salta tillbehör gör det hela ännu bättre. Ska det gå riktigt snabbt funkar faktiskt chips och champagne riktigt bra ihop.

Viner som drar lite åt det söta hållet, halvtorrt eller ett vin med tydlig fruktsötma, tar jag fram då det vankas hetare rätter, till exempel thaimat. Sötman gör det starka mildare och vinet smakar faktiskt inte sött ihop med maten.

Hemma hos mig hittar ni:

• Alexandre Bonnet Perle Rosé Brut, 249:-, Champagne, Frankrike, 7471, Mousserande rosévin.

• Brookhaven Lighthouse Viognier, 87:-, 2007, Kalifornien, USA, 6348, Vita druviga & blommiga.

Annons
Annons

Ett bra och varierat vinförråd gör att du klarar en middag - oavsett om den består av falukorv eller viltgryta.

Foto: STAFFAN LÖWSTEDT Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons
Annons