Annons
X
Annons
X

Tålamodet slut – tusentals kineser blir ”smogflyktingar”

Upp till en miljon människor dör i förtid varje år på grund av luftföroreningar i Kina. De omfattande problemen gör att ”smogflyktingar” strömmar från städerna för att skydda sina barn – samtidigt som advokater stämmer regeringen för hälsoproblemen. Nu lovar landets premiärminister Li Keqiang ännu större krafttag mot smogen.

Det nya Kina
Huan Tong med mamma Jie Jin söker vård för svår hosta som pågått i två månader.
Huan Tong med mamma Jie Jin söker vård för svår hosta som pågått i två månader. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

PEKING 3-åringen Huan Tong hostar genom det enkla munskyddet där han ligger i mammas famn. I två månader i sträck har han haft svår hosta. Mamma Jie Jin är säker på orsaken: smogen.

– Jag är väldigt orolig för min sons skull. Jag är så ledsen för att jag låter honom växa upp på ett sådant här ställe. Han har fötts till att suga i sig smog varje dag, säger Jie Jin och fortätter:

– Vi har två luftrenare på hemma hela tiden, vi håller dörrar och fönster stängda till vårt hem. Och när han är utomhus har han alltid masken på. Men det verkar inte räcka.

Annons
X

De omedelbara effekterna: rinnande näsa, svidande ögon, hosta. På längre sikt: astma och i värsta fall cancer.

Tillsammans med hundratals andra föräldrar har hon köat hela förmiddagen för att få en läkartid åt sin son på det allmänna sjukhuset. En stor del av barnen är här för just hosta. Eller hudproblem. Eller astma. Alla problemen är med stor sannolikhet orsakad av den dimma av mikroskopiska partiklar som har blivit en del av livet i Peking. Smogen får hela den neonskyltsupplysta staden att verka grå. Färgerna bleknar, siluetterna blir oskarpa, ett matt ljus lägger sig överallt.

Men det är när partiklarna letar sig djupt ner i lungorna på Peking-borna och fastnar i vävnaden, som de gör störst skada. De omedelbara effekterna: rinnande näsa, svidande ögon, hosta. På längre sikt: astma och i värsta fall cancer. För några år sedan diagnosticerades en 8-årig flicka med lungcancer, enligt läkarna orsakad av luftföroreningarna.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  WHO har i flera rapporter slagit larm om hälsoeffekterna. Regeringen lovar bättring. Samtidigt väljer allt fler att fly från smogen. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

  Problemen är så omfattande att en grupp advokater nu beslutat sig för att stämma Kinas regering för deras brist på agerande mot smogen. Advokaten Yu Wensheng är en av fem som har beslutat sig för att kräva regeringen på kompensation för smogen.

  – Våra kroppar skadas på grund av regeringens ineffektivitet. Vi lider på grund av deras brist på agerande och oaktsamhet. Föroreningarna har påverkat min familj, min son hostar, jag själv hostar, och jag vet att smogen har orsakat det, säger han till tidningen The Guardian.

  Stämningen är det senaste tecknet på att den kinesiska medelklassens tålamod med den katastrofala luften är på väg att ta slut. Larmrapport efter larmrapport har pekat på de enorma hälsoeffekterna av smogen – enligt WHO dör upp till 1 miljon kineser i förtid varje år på grund av föroreningarna.

  Och landets regering känner bevisligen också kniven mot strupen i smogfrågan. De kinesiska myndigheterna, som i normala fall är ganska överseende med kritik mot föroreningarna, valde den här gången att censurera all rapportering om advokaternas stämning. Och när Kinas premiärminister Li Keqiang i början av mars tog till orda på kommunistpartiets årliga kongress, lovade han krafttag mot smogen.

  – Vi kommer att göra vår himmel blå igen, sade han inför de 3 000 närvarande delegaterna.

  Det blir värre och värre med smogen. Vi funderar på att fly, att säga upp oss från våra jobb och flytta från Peking.

  Li Keqiangs recept som ska göra Pekinghimlen blå är omfattande. Kolkraften ska moderniseras. Stål- och aluminiumproduktionen ska minska vintertid. Satsningarna på förnybar energi ska utvidgas. Krafttag ska tas mot utsläpp från transportsektorn. De lokalpolitiker som ignorerar ökade miljökrav ska bestraffas.

  Frågan är dock om det räcker för att lugna Pekings allt argare medelklass, som hört liknande löften tidigare och redan sett en lång rad åtgärder. På Pekings gator är bensindrivna mopeder sedan länge förbjudna, stora lastbilar är inte tillåtna i stadskärnan och invånarna får enbart köra bil in i staden varannan vecka, beroende på slutsiffra på registreringsnumret.

  På ett sjukhus i Peking är det fullt av barn som söker vård för hosta. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

  Men fortfarande är nivån av de mikroskopiska så kallade PM2,5-partiklarna sju gånger högre än vad världshälsoorganisationen WHO betraktar som säkert – och så sent som i mitten av december larmade myndigheterna i Peking om mycket höga smognivåer. I fem dagar var skolorna stängda, tusentals fordon tvingades bort från vägarna och stadens invånare uppmanades att stanna inomhus.

  Enligt Kinas officiella statistik har åtgärderna lett till lägre smognivåer de senaste åren – men tvåbarnsmamman Jie Jin säger sig inte märka någon skillnad. Nu funderar hon, liksom tusentals andra Peking-bor före henne, att bli vad de lokala medierna har börjat benämna som en smogflykting.

  – Det blir värre och värre med smogen. Vi funderar på att fly, att säga upp oss från våra jobb och flytta från Peking. Men det är svårt, min man och jag har våra föräldrar boende hos oss och utbildningen är bäst i Peking. Om du flyttar någon annanstans får ditt barn sämre utbildning, säger hon, och avslutar:

  – Så jag vet inte vad vi ska göra. Just nu är vi kvar här fortfarande och bara väntar på att det ska bli bättre.

  Annons

  Huan Tong med mamma Jie Jin söker vård för svår hosta som pågått i två månader.

  Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 3

  WHO har i flera rapporter slagit larm om hälsoeffekterna. Regeringen lovar bättring. Samtidigt väljer allt fler att fly från smogen.

  Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 2 av 3

  På ett sjukhus i Peking är det fullt av barn som söker vård för hosta.

  Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 3 av 3
  Annons
  X
  Annons
  X