Annons
X
Annons
X
Kultur
Krönika

Andres Lokko: Klappa takten till hbtq-högern

(uppdaterad)

Det är exakt som en scen i Monty Pythons Life of Brian. Du minns den nog. Den där mängder av mikroskopiska revolutionära grupper med The People’s Front of Judea i spetsen ständigt bråkar med varandra och har så förvillande lika namn att ingen, inte ens de egna medlemmarna, kan hålla isär dem.

Jag kommer att tänka på den när jag läser att den ytterst märkliga och obehagliga lilla islamofoba organisationen English Defence League (EDL) kommer till Stockholm på lördag för att demonstrera – eller snarare faktiskt delta – i Pridefestivalen.

EDL bildades ur spillrorna av The United Peoples of Luton i den brittiska staden med samma namn. Ett mycket mer Life of Brianskt namn kan väl en politisk miniorganistaion knappast komma på?

Annons
X

Men de är faktiskt på riktigt, skrämmande så till och med.

För att göra dem än mer komiska har EDL:s ledare Stephen Yaxley-Lennon dessutom antagit artistnamnet Tommy Robinson i alla offentliga sammanhang. Han dömdes för inte alltför länge sedan till tolv månaders fängelse för hustrumisshandel. Hans fru åtalades samtidigt för kokaininnehav. När Yaxley-Lennon arresterades under en EDL-demonstration i Östra London inledde han en hungerstrejk. Den varade i knappt 24 timmar och avslutades så fort det, enligt en lokaltidning, började kurra lite i Stephens mage.

Det finns förstås även en svensk förgrening av EDL som kallar sig Swedish Defence League. För att verkligen understryka innebörden i sitt namn har de valt att göra det på ett utländskt språk. Precis som SDL:s grannorganistation Finnish Defence League.

På lördag kan vi gå och titta på glada representanter från dem allihop när de kommer till Stockholm för att försöka locka till sig nya bi- och homosexuella medlemmar under Pride-festivalen. Just dessa högerextremister älskar nämligen – till skillnad från ganska många andra mer traditionella högerextremister – alla former av hbtq-kultur. De är något av den främlingsfientliga och islamofoba extremhögerns självutnämnda fag hags.

Så ta med dina vänner, husdjur och barn, packa en picknickfilt, så sätter vi oss tillsammans kring fontänen på Karlaplan på lördag och klappar med när Swedish Defence League och Stephen Yaxley-Lennons influgna britter i sin solidaritet för Pride och bi- och homosexualitet tar av sig på överkroppen och dansar till lite Divine och Sylvester.

För det är väl bara därför de kommer hit? Inte kan de väl ha någon annan agenda?

Nej, tänkte väl det.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X