Klanledare fälld för tre dråp

Fälld för tre fall av dråp men inte för mord. Det blev juryns utslag i den uppmärksammade rättegången i Philadelphia, Mississippi, mot 80-årige förre Ku Klux Klanmedlemmen Edgar Ray Killen. Juryn behövde bara två dagar på sig för att fatta sitt beslut. Och det kom på dagen 41 år efter dådet.

Under strecket
Publicerad
Annons

WILMINGTON, SvD
Killen – som kan få upp till 20 års fängelse – döms för att ha planerat morden på två vita och en svart ung medborgarrättsaktivister i Neshoba County, Mississippi den 21 juni 1964. De tre – Michael Schwerner, Andrew Goodman och James Chaney – hade rest till södern för att hjälpa svarta medborgare att registrera sig inför valet när de försvann. Deras misshandlade kroppar återfanns först flera veckor senare i en damm och polisutredningen visade att de dödats av en grupp Ku Klux Klanmedlemmar.

Fallet var uppe i en rättegång redan 1967. Där dömdes sju klanmedlemmar till upp till sex års fängelse vardera av en helvit jury. Även Killen var åtalad. Men han klarade sig undan sedan en av jurymedlemmarna förklarat att hon aldrig kunde tänka sig att fälla en predikant.
Killen drev, vid tidpunkten för morden, ett sågverk i trakten men han var också verksam som baptistpräst. Avhoppade medlemmar utpekade honom också som ansvarig för Ku Klux Klans medlemsrekrytering.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons