Annons
X
Annons
X

Klädkod hett ämne i riksdagen

Denna vecka extrainkallas riksdagen för att fatta beslut om ändringar i sjukförsäkringen. För regeringen har den politiska våren varit turbulent. Men vid sidan av politiken har ledamöternas olämpliga klädsel - i det tysta - i varit föremål för diskussion. Men det finns folkvalda som gillar mode. SvD träffade några av dem utanför kammaren.

Miljöminister Andreas Carlgren, iklädd skinnjacka, under riksdagsdabatten i februari om licensjakt på varg.
Miljöminister Andreas Carlgren, iklädd skinnjacka, under riksdagsdabatten i februari om licensjakt på varg. Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

– I grunden är vi ense om att vi ska ha friska levande vargar i skogarna, och vad vi nu behöver klara ut är vägen dit.

Så sade miljöminister Andreas Carlgren (C) när riksdagen i februari debatterade licensjakt på varg. Men det var inte bara rovdjurspolitiken som hamnade i fokus. Även statsrådets klädsel - en svart skinnjacka - väckte starka reaktioner.

”Trodde inte man fick ha skinnpaj i riksdagens talarstol. Om man inte äger någon kavaj finns det att låna”, skrev till exempel Socialdemokraternas pressekreterare Ann Wolgers på Facebook.

Annons
X

Andreas Carlgrens jacka togs också upp på ett möte mellan partiernas gruppledare. ”Opassande”, ansåg flera. Och det är inte enda gången som politikernas klädsel i plenisalen har varit föremål för diskussion, kan SvD berätta.

Sverigedemokraternas gruppledare Björn Söder är en av dem som lyft frågan.

– Jag såg en kvinnlig riksdagsledamot som stod i pösiga jeans och gympadojor, lite hiphop-stuk, i talarstolen. Jag tycker inte att det är passande. Då visar man inte respekt för demokratin, säger han.

Om man inte äger någon kavaj finns det att låna
Socialdemokraternas pressekreterare Ann Wolgers

Det finns inga skrivna regler om klädseln i kammaren, men det är vårdad stil som gäller. ”För männen innebär det kavaj eller kavajliknande kofta. Slips är dock inte nödvändigt”, enligt riksdagens hemsida.

– Vi är Sveriges lagstiftande församling. Det finns all anledning att detta inte ska se ut som en ungdomsgård, säger Johan Pehrson, Folkpartiets gruppledare, som tycker att dagens klädkod hörsammas bra.

Men företrädare för flera partier säger till SvD att det inte är ovanligt med övertramp. Exemplen på riksdagsledamöter som klätt sig ”för slappt” är många: från urringat linne till tofflor, säckig kofta, trasiga jeans eller t-shirt med politiska budskap.

– Jag tycker inte att själva regelverket behöver ändras, men vi ska se till att det efterlevs. Det finns ju ett antal exempel på när man tycker att folk kanske inte lever upp till det, säger Miljöpartiets gruppledare Mikaela Valtersson.

Hon påpekar att de flesta riksdagsdebatter sänds på tv.

– Att ha kläder som inte stöter många är ett sätt att få fram sitt budskap, i stället för att folk sitter och irriterar sig på att man ser slafsigt klädd ut.

Anna Kinberg Batra, Moderaternas gruppledare, anser att de allra flesta riksdagsledamöter ”håller stilen” i plenisalen.

– Jag tycker att de flesta hedrar kammaren och demokratin.

Men hon ger ett exempel på en klädsel hon inte är förtjust i: tröjor med extrema kampanjbudskap.

– Jag föredrar nog att man har kavaj eller klänning och är neutral. Partifärgen syns ändå, i det man säger och gör. Tittare och medborgare har rätt att begära att man är någorlunda värdig, och inte kapar kammaren till aktioner, säger Anna Kinberg Batra.

Socialdemokraternas förre gruppledare Sven-Erik Österberg är en av dem som har tagit upp klädseln i kammaren med sina gruppledarkollegor.

– Jag tycker nog att det har skett en förflackning med åren. Många har sagt att förflackningen har gått längre på kvinnosidan än på manssidan. Jag tycker att det ska vara strikt klädsel, säger han.

Varför är det viktigt?

– Av respekt för riksdagen och demokratin. Det är ungefär som när man klär upp sig lite grann när man blir bortbjuden på middag.

Björn Söder har ett konkret förslag, som han också fört fram på ett gruppledarmöte.

– Det finns klara regler för män, men det saknas klädkoder för kvinnor. Man bör strama upp det på något sätt, för i dag är det ganska svårt för kvinnor att veta exakt vad som menas.

Men Hans Linde, Vänsterpartiets gruppledare, säger nej.

– Jag tycker att det är trams, ärligt talat. Ska kvinnor vara tvungna att ha kjol eller klänning? Ska vi reglera hur lång eller kort den ska vara? Ska de inte få visa armbågarna i kammaren?

Miljöminister Andreas Carlgren gillar sin skinnjacka, som vållade sådan debatt. ”Jag tycker den är snygg”, säger han i en skriftlig kommentar till SvD.

Om kravet på vårdad klädsel i kammaren skriver statsrådet: ”Jag tycker det är OK och tycker att jackan passar med det”. Hans favoritplagg - en ylletröja med kåpa - hör dock inte hemma i kammaren, för ”den är inte '”kavajliknande'”.

Annons
Annons
X

Miljöminister Andreas Carlgren, iklädd skinnjacka, under riksdagsdabatten i februari om licensjakt på varg.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X