Recension

Den okända historienKladdig fantasi om Diana

KVASIBIOGRAFI I romanen ”Den okända historien” fantiserar Monica Ali om hur livet skulle sett ut för prinsessan Diana om hon inte hade dött. Josefin Holmström anar en omisskännlig doft av ­tabloidjournalistisk nyfikenhet.

Under strecket
Publicerad
Annons

Ponera att prinsessan Diana – denna Storbritanniens så extremt omhuldade, mytologiserade och omdiskuterade kulturella ikon och martyr – iscensatte sin egen död med hjälp av en lojal rådgivare och ett par brasilianska plastikkirurger. Vilket slags liv skulle hon kunna leva efter en sådan rockad?

Den brittiska författaren Monica Ali, mest känd för debutromanen ”Brick Lane”, ställer sig denna fråga i sin nya roman ”Den okända historien”. Diana har här blivit Lydia, en medelålders kvinna med bruna linser och mörkfärgat hår som bor ensam i en tvåplansvilla i den amerikanska förorten Kensington (en plats med få likheter med det betydligt flådigare Kensington Palace hon tidigare kallade hemma). Hon hjälper till på ett hem för herrelösa hundar, umgås med ett par väninnor som egentligen inte vet något om hennes förflutna, och dejtar en man som blir alltmer frustrerad över hennes förtegenhet.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons