Annons
X
Annons
X

Kjærsgaard kritiserade Sahlin och Reinfeldt

Dansk folkepartis ledare Pia Kjærsgaard attackerade både Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin när hon gästtalade på Sverigedemokraternas ”valfinal” i Skåne. Det finns ingen fri debatt i Sverige, hävdade hon.

Norges statsminister Jens Stoltenberg gästade tidigare i veckan Mona Sahlin (S) medan Finlands statsminister Mari Kiviniemi var här för att supporta Maud Olofsson (C). Nu har också en av Danmarks tyngsta politiker blandat sig i den svenska valrörelsen.

– Jag har kommit för att den svenska debatten på många sätt påminner om den danska för tio–femton år sedan, sade Dansk folkepartis Pia Kjærsgaard i sitt tal på Sverigedemokraternas möte i Höganäs.

De etablerade partierna och medierna försöker kväsa yttrandefriheten, hävdade hon, och riktade upprepade gånger kritik mot Mona Sahlin.

Annons
X

Några hundra personer hade slutit upp i duggregnet för att lyssna på Kjærsgaard i Tivoliparken.

SD nuvarande partiledning har haft Dansk folkeparti som förebild men de många inviterna över sundet har fram tills nu förblivit obesvarade. Dansk folkeparti har inte velat förknippas med SD.

Men på lördagen gjorde Pia Kjærsgaard, av tidningen Berlingske Tidene utsedd till Danmarks näst mäktigaste politiker, ett för henne mycket ovanligt gästspel i en utländsk valrörelse.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Med tanke på Danmarks historia, hur ser du som dansk på att SD haft medlemmar med ett förflutet i nazistiska organisationer?

  – Det har varit viktigt för Dansk folkeparti att Sverigedemokraterna försäkrat att man gjort sig av med det extrema folket, sade Kjærsgaard före sitt tal.

  Hon vill emellertid inte gå så långt som att kalla SD för ett systerparti.

  SD:s partiledare Jimmie Åkesson kallade Danmark för ett föregångsland och sade att han hoppas på mer samarbete med Dansk folkeparti i framtiden.

  – I Sverige kallas vi rasister, i Danmark är det regeringens politik.

  Det har den senaste veckan förekommit flera oroligheter i samband med SD:s valmöten. Kravallpoliser sattes i går in i Malmö mot runt 500 meningsmotståndare som kastade ägg och smällare vid ett torgmöte. I onsdags stördes ett annat möte i Jönköping av burop och busvisslingar och föremål kastades, och förra söndagen omringades en grupp sverigedemokrater i Göteborg och hindrades dela ut valmaterial.

  Mötet i Höganäs gick emellertid lugnt till. Ett fåtal motdemonstranter fanns på plats men de störde inte talen.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X