Hugo Rehnberg

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN

Lyssna på Min helg-podden

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN
Foto: IBL
Perfect Guide

Kjell Häglund: ”Text-tv förskonar oss från världens idioti”

Vem läser fortfarande text-tv? Jag.

Annons
X

Visserligen inte via tv-apparaten, men i form av text-tv-appen man kan ladda ner till sin mobiltelefon. Jag konsumerar massor av nyhetsmedier. Jag följer ett flertal stora nyhetssajter, och hundrafalt fler i mina sociala öden, och jag har dessutom ett tiotal av de viktigaste inställda för att skicka separata nyhetsnotiser direkt till min telefon.

Så vad har jag för behov av text-tv, denna bisarra kvarleva från 1900-talet, vars design i sig ser ut som en tidig datorskärm i en 1980-talsfilm?

Länge har jag tänkt att det måste bero på att text-tv:s startsida, sidan 100, alltid visar exakt fyra nyhetsrubriker, aldrig färre, aldrig fler, och att detta kanske är det idealiska ögonblicksutsnitt en människa vill ha av nyheter från världen.

Dessutom har jag haft SVT Text i mitt flöde sedan långt innan man överhuvudtaget började prata om flöden. Jag är fortfarande halvt beroende av text-tv:s live-uppdaterade sportresultatbörs, med start på sidan 377, och när jag ska kolla aktuella fotbolls- och ishockeytabeller är text-tv mitt förstaval sedan tidigt 1980-tal.

Men så läste jag nyligen av en slump en typisk text- tv-nyhet som fick mig att förstå att det kanske är något helt annat som lockar mig.

Rubriken löd: "Eventuell utfrågning oroar Trump".

Och därefter den extremt kortfattade texten, anpassad för att få plats på en enda liten text-tv-sida: "USA:s president Donald Trump säger att han är orolig för att bli anklagad för mened om det blir en utfrågning under ed med den särskilde åklagaren Robert Mueller. Utfrågningen skulle vara en del av utredningen kring rysk inblandning i valrörelsen 2016. Trump uppger sig oroas för att utredarna skulle jämföra hans uttalande med uppgifter från andra som har vittnat i utredningen, och att skillnader skulle kunna användas emot honom, skriver nyhetsbyrån Reuters."

Text-tv-nyheter är sällan längre än så. 450 tecken. Reuters-texten som refererades här är sju gånger så lång och ger en mycket skarpare bild av verkligheten, i vilken Trump förstås gör mycket mer än "oroas": han hattwittrar som en galning, bryter alla möjliga och omöjliga lagar och normer och har kommit på att han utan grund kan frånta Mueller den säkerhetsklarering som möjliggör hela utredningen. Hela det tänkande USA är i uppror.

Av Reuters-intervjun med Trump framgår också att det är hans åldrade advokat Rudy Giuliani som "oroas", och uttrycker detta på ett clownaktigt sätt i tv-soffor.

Det är här jag plötsligt känner mig så intensivt lockad av det knappa text-tv-formatet, dessutom utan bilder, som av nöd utelämnar allt pajaseri och får Trump att framstå som en alldeles vanlig politiker som "oroas" en smula av specialåklagarens utredning.

Tänk om alla nyheter presenterades så här. Vi skulle veta vad som händer, men förskonas från hur bisarr och idiotisk världen håller på att bli när sociala medier jämnar traditionell fakta-konsensus, nyhetsvärdering och demokratisyn med marken.

Jag må ha ett digitalt hjärta numera, ettor och nollor må genomströmma mitt blodomlopp, men kanske vill jag innerst inne bara hoppa av nu när internetrevolutionen fått världen att översvämmas av dumhet.

Då skapar text-tv en befriande illusion av sans och kontroll.

IBL

Följ oss på Facebook!

Vi ger dig riktigt bra saker att läsa, titta på och inspireras av!

Facebook

Till Toppen