Annons
X
Annons
X

Radioprofilen Kjell Alinge är död

Den legendariske radioprofilen Kjell Alinge är död, uppger Sveriges Radio. Han är en av de mest kända radiorösterna genom tiderna och ligger bakom succéer som ”Eldorado” och ”Hemma hos”.

(uppdaterad)
Kjell Alinge 1943–2016
Foto: Christine Olsson / TT och Dan Hansson

Alinge ledde SR-programmet "Eldorado" i över 30 år.

Det var till exempel i "Eldorado" som syntpopgruppen "Adolphson och Falk" fick sitt genombrott, och före "Eldorado" gjorde Alinge succé med Janne Forssell – i deras serie ”Hemma hos” på 70-talet.

"Kjell Alinge är död. Tomrummets omfattning efter honom är svårligen greppbart. Unik, underbar, begåvad, begränsad. Tack för allt!! ALLT!", skriver artisten Lisa Nilsson på Twitter.

Annons
X
Kjell Alinge sittande, tillbakalutad med händerna bakom huvudet, hörlurar, njutande av musiken. I bakgrunden lp-skivor i hyllor. Foto: Dan Hansson

Kjell Alinge föddes i Arvika 1943, men flyttade redan som fyraåring. Han har bott både i Kristinehamn, Karlskoga och Västerås, men uppväxtåren tillbringades huvudsakligen i Hässleholm, och han var bosatt i Stockholm sedan 1959.

Kjell Alinge började arbeta på en reklambyrå i Stockholm. Foto: Dan Hansson

**Alinge började arbeta **på en reklambyrå i Stockholm, men efter att ha skickat några manusidéer till Sveriges Radio i början av 1960-talet fick han så småningom börja producera egna radioprogram.

Alinge började arbeta på SR:s ungdomsredaktion 1963 och medverkade i program som "Zig-zag" och "Zzzummer". I början av 70-talet ledde han "Hemma hos" tillsammans med radiopersonligheten Janne Forssell.

”Hemma hos” gick i Sveriges Radio P3 mellan 1971 och 1976. Programmet hade underrubriken ”Kulturfunk från de befriade områdena”. Programmets improviserade och stundtals anarkistiska humor gjorde att de fick lika många hängivna beundrare som fientliga belackare.

Kjell Alinge i hemmet där han förvarade sina skivor. Foto: Cleis Nordfjell

Främst är Alinge känd för programmet "Eldorado", som började sändas 1980. Programmet, vars motto var "nattens nöjen och stjärnornas musik", sändes fram till 1993 för att sedan återkomma mellan 2006 och 2013. Det var bland annat i "Eldorado" som syntpopgruppen Adolphson-Falk fick sitt stora genombrott, och när Titiyo släppte sin genombrottslåt "Man in the moon" 1990 valde Alinge att endast spela den låten under programmets två timmar.

Alinge vann flera priser under sin karriär, bland annat tilldelades han kulturpriset Spelmannen 1990 och Stora radioprisets hederspris 2013.

Alinge blev 72 år.

Kjell Alinge blev 72 år. Foto: Cleis Nordfjell

Hemma hos Kjell Alinge och Janne Forsell - En dag ringde...

Lyssna här nedan på Hemma hos

Annons
Annons
X
Foto: Christine Olsson / TT och Dan Hansson Bild 1 av 5

Kjell Alinge sittande, tillbakalutad med händerna bakom huvudet, hörlurar, njutande av musiken. I bakgrunden lp-skivor i hyllor.

Foto: Dan Hansson Bild 2 av 5

Kjell Alinge började arbeta på en reklambyrå i Stockholm.

Foto: Dan Hansson Bild 3 av 5

Kjell Alinge i hemmet där han förvarade sina skivor.

Foto: Cleis Nordfjell Bild 4 av 5

Kjell Alinge blev 72 år.

Foto: Cleis Nordfjell Bild 5 av 5
Annons
X
Annons
X