Annons
X
Annons
X

Kjaersgaard i svenska valspurten

Sverigedemokraterna får i valspurten stöd av Pia Kjaersgaard, ledare för Dansk Folkeparti. I morgon ska hon delta i SD:s valmöte i Höganäs, rapporterar Ritzau.

Av TT
(uppdaterad)
Foto: SCANPIX

Läs mer:

VAL 2010 – få de senaste nyheterna och mycket mer på
SvD:s valsajt

Sverigedemokraterna har länge tjatat om att få Dansk Folkepartis (DF) Pia Kjaersgaard till Sverige och sina valmöten.

– Normalt framträder inte Pia Kjaersgaard utomlands, säger DF:s presschef Sören Söndergaard till TT.

Annons
X

Anledningen till att hon nu valt att hjälpa Sverigedemokraterna i valrörelsen är bland annat Mona Sahlins uttalanden om att Sverige riskerar att få danska förhållanden om SD kommer in i riksdagen.

– Mona Sahlin har demoniserat Dansk Folkeparti.

Mona Sahlin borde sköta sin egen valkampanj och inte blanda sig i danska förhållanden, sade Kjaersgaard tidigare till dansk tv.

Själv väljer Pia Kjaersgaard att inte säga något alls under fredagen.

– Hon är upptagen. Vi har snart årsmöte. Under lördagen är hon tillgänglig för alla som vill tala med henne i Höganäs, säger Söndergaard.

Pia Kjaersgaard är, enligt tidningen Berlingske Tidendes årliga maktundersökning, Danmarks näst mäktigaste politiker. Bara statsminister Lars Lökke Rasmussen har mer makt. Och den positionen har Kjaersgaard trots att hon inte sitter i regeringen. Dansk Folkeparti är bara stödparti år den sittande regeringen.

Dansk Folkeparti har inte något formellt samarbete med Sverigedemokraterna eller något annat utländskt parti, men Pia Kjaersgaard tycker, enligt Sören Söndergaard, att de svenska motsvarigheterna blivit mer seriösa under senare år och gjort sig av med de mest extrema åsikterna.

Att Dansk Folkeparti lyckats medan SD länge kämpat i motvind tror Söndergaard beror på ett helt annat debattklimat i Danmark.

– Här talar man om saker och ting med deras rätta namn, säger han.

Polisen är väl förberedd inför mötet i Höganäs.

– Vi har dock inga indikationer om att det ska bli bråk, säger polisens informatör Charley Nilsson.

Stockholm TT

Annons
Annons
X
Foto: SCANPIX Bild 1 av 2
Foto: SCANPIX Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X