Annons

Kinneviks vd: Vi är tillbaka i ny tillväxtresa

Kinneviks vd Georgi Gagnev.
Kinneviks vd Georgi Gagnev. Foto: Lars Pehrson

Ut med det gamla in med det nya. Många aktieägare känner inte igen sitt Kinnevik men vd Georgi Ganev tar uppståndelsen kring strategibyte med ro och påpekar att man lyssnar på sina ägare.

Under strecket
Publicerad

Det har varit en hektisk vecka på Kinneviks huvudkontor på Skeppsbron. Hektiskt var det också på torsdagens kapitalmarknadsdag.

Efter beskeden om att en sjättedel av Zalando-innehavet säljs, att Millicom delas ut till aktieägarna och att en ny strategi tas fram var intresset stort.

Investerare ser ut att bli lite osäkra på er nya strategi. Vad beror det på?

– Jag tror att förändring är jobbigt. Osäkerhet skapar spekulationer om vart bolaget är på väg och vad det betyder för aktieägare. Det är helt naturligt men det ökar också kraven på oss att bevisa att den strategi vi har lagt kan skapa värden, säger Georgi Ganev till SvD.

Vad betyder det konkret?

– Kinnevik är tillbaka i en ny tillväxtresa. Då kan vi inte sitta med en portfölj där 85 procent är tre noterade aktier. Den onoterade portföljen måste få ett större utrymme.

Ganev förklarar den nya strategin som att Kinnevik först måste bli lite mindre, för att sedan kunna bli större igen. I fokus nu finns disruptiva och teknikfokuserade investeringar i tillväxtbolag.

Inriktningen innebär även att Kinnevik ändrar sin utdelningspolicy. Enligt den nya förändringen ska utdelningspolicyn vara ”ad hoc”. Men många investerare föredrar bättre förutsägbarhet. 

Annons
Annons

Att den ordinarie utdelningen slopas upprör en del ägare, vad säger du till dom?

– Jag förstår att vissa har som krav att det ska finnas en ordinarie utdelning men då kanske inte Kinnevik är rätt aktie, i alla fall inte under en tid nu, så är det, säger Georgi Ganev.

Ni pratar om att ibland ge utdelning, vad betyder det?

– Allt handlar om vilket aktieägarvärde vi skapar. Jag tror inte man ska vara kategoriskt emot ordinarie utdelning, men när vi nu går in i en tillväxtfas är det bättre att vi använder pengarna från Tele2 till att investera i de bolag vi faktiskt tror på så att vi en dag kan göra en bra exit, säger Georgi Ganev.

Det är många som slåss om investerarnas pengar, varför är Kinnevik med nuvarande osäkerhet ett bra val tycker du?

– Vi erbjuder en unik exponering mot onoterade bolagen fast genom ett publikt bolag med en tydlig bolagsstyrning, Kinnevik, som man kan köpa och sälja vid behov, säger Georgi Ganev.

Störst ägaren i Kinnevik är fortsatt familjen Stenbeck. De uppges också stå bakom den nya strategin. Cristina Stenbeck är själv närvarande i publiken, sittandes på första raden intensivt lyssnandes. Men frågor från media avböjs vänligt.

Georgi Ganev vill inte uttala sig om hur ägarna tänker men betonar att de har ett fortsatt stort engagemang.

Det har ju riktats en del kritik mot att Cristina Stenbeck har trappat ned styrelseengagemanget. Finns det någon risk att Kinnevik, liksom Ratos blir ett bolag utan starkt engagerade huvudägare?

– Den strategin vi presenterar idag har varit en pågående diskussion under lång tid, det vill säga när Cristina var med i styrelsen, och det är den här planen som vi vill göra. Jag känner ingen risk att engagemanget skulle avta.

Investmentbolagets vd har verkliga utmaningar. Per den siste juni i år redovisade Kinnevik ett substansvärde på 89 miljarder kronor och ett börsvärde på 66 miljarder. Den genomsnittliga totalavkastningen under de senaste fem åren anges till blygsamma 2 procent.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons