Annons

Kinneviks vd: ”Går inte att överskatta betydelsen”

Cristina Stenbeck ska investera utanför Kinnevik för sig och sina barn. Men vad har hänt med den tidigare familjen Stenbeck? Blir Cristina Stenbeck en konkurrent till Kinnevik? SvD frågar Kinneviks vd Georgi Ganev.

Under strecket
Publicerad

Cristina Stenbeck och Georgi Ganev.

Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 1

Cristina Stenbeck och Georgi Ganev.

Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 1
Cristina Stenbeck och Georgi Ganev.
Cristina Stenbeck och Georgi Ganev. Foto: Lars Pehrson

Den nybarocka fasaden på Kinneviks huvudkontor i Gamla Stan är densamma. Kinneviks vd Georgi Ganev är lika trevlig som tidigare. Men egentligen är ingenting detsamma här på Skeppsbron.

För första gången någonsin kommer ingen med namnet Stenbeck att sitta i styrelsen när Cristina Stenbeck avgår på stämman. Inte nog med det, nyligen sa hon till Dagens Industri att hon ska investera den utdelning och de avknoppningar av bolag som hon får från Kinnevik ”för mig och mina barn”.

Inte tal om familjen Stenbeck alltså, som även består av Cristina Stenbecks yngre syskon Sophie och Hugo. Lillebror Max, som Cristina lierade sig med i Kinnevik, gick hastigt bort för fyra år sedan. Och inte tal om att fokusera på Kinnevik, tvärtom.

Annons
Annons

Numera äger Cristina Stenbeck 25 procent av rösterna i Kinnevik, medan Sophie och Hugo Stenbeck har drygt 10 procent. Och plötsligt har den tidigare till synes ointresserade Hugo tagit en plats i valberedningen där storasyster Cristina stannar kvar som ordförande.

Samtidigt vekar hon alltså vilja bygga upp sin egen sfär av bolag utanför Kinnevik. 2017 startade hon i tysthet bolaget Ameriana AB i Sverige, som i sin tur ägs av ett holdingbolag i Luxemburg.

– Att Cristina har gjort investeringar privat har vi vetat länge. Jag ser ingen förändring eller dramatik i det, säger Georgi Ganev som på morgonen levererat en rapport där aktieägarnas avkastning minskade med 16 procent 2018.

Hur känns det att Cristina Stenbeck lämnar styrelsen?

– Det här är exakt samma frågor som restes 2002.

Det året avled Jan Stenbeck hastigt och den endast 24 år gamla Cristina Stenbeck fick ta över. Nu är hon 41.

– Det är svårt att överskatta den betydelse som Cristina, familjen Stenbeck och hennes far Jan har haft för Kinnevik. Jag är övertygad om att hennes engagemang som ägare kommer att bestå.

Hur blir det om hon hittar en investering i sitt eget bolag som även Kinnevik är intresserat av?

– Jag tror att de investeringar som finns på marknaden som passar Kinnevik är av en typ och de som passar en enskild investerare är av en annan typ.

Han påpekar att en typisk investering för Kinnevik ligger på en halv miljard kronor.

Jan Stenbeck investerade i Millicom privat, sedan blev det en del av Kinnevik. Kan det bli så med Cristina Stenbecks investeringar?

– Det är en spekulativ fråga, du får nog fråga henne. Det Kinnevik har gjort historiskt, och det vi fortsätter med nu, är att bygga bolag från grunden. För 27 år sedan grundades Millicom av Jan.

Annons
Annons

Vem är skickligast på att hitta russinen i kakan, Cristina Stenbeck eller du?

– Det här handlar inte om mig eller Cristina – investeringar är ingen soloinsats. Om jag vill ta hjälp av Cristinas näsa för investeringar eller hennes nätverk, känner jag mig trygg att kunna göra det.

Blir det en tävling mellan er?

– Nej.

Kommer Cristina Stenbeck att bo kvar i Sverige?

– Det är en fråga för henne.

Cristina Stenbeck är uppvuxen på Long Island i New York. Hennes man, företagsledaren Alexander Fitzgibbons, är britt och paret bodde tidigare i London. Det går inte att kontrollera om de bor i Sverige eftersom Skatteverket inte har några offentliga uppgifter om dem.

Kommer Cristina Stenbecks parhäst Erik Mitteregger att fortsätta att jobba för henne privat när han nu också avgår ur styrelsen?

– Det är inte något jag har hört.

Kinnevik befinner sig lite i samma läge som Jan Stenbeck befann sig i 1980 när han hade Korsnäs och sökte sig nya vägar, vad säger du om det?

– Vi har en privat portfölj som vi värderar till 13 miljarder i dag. Inom den portföljen finns flera intressanta oslipade diamanter som inom ett antal år skulle kunna växa och bli stora vinstgenererande bolag.

Georgi Ganev pekar ut mat som ett intressant område. I torsdags investerade Kinnevik 900 miljoner i Mathem, den största investering som Kinnevik har gjort sedan investmentbolaget gick in i det tyska e-handelsbolaget Zalando 2010. Numera är Zalando Kinneviks tredje största innehav, efter Tele2 och Millicom.

– Nu börjar vi bygga en plattform i Norden, kopplat till hushåll och mat där kunden återkommer med en hög frekvens, flera gånger i månaden. Det kan mycket väl bli oerhört stort.

Men mat på internet har hittills haft lönsamhetsproblem.

Angående rykten om att Kinnevik skulle investera i batteritillverkaren Northvolt påpekar han att området ligger utanför Kinneviks strategi. Och när det gäller spekulationer om att den kinesiska e-handelsjätten Alibaba skulle vara intresserad av att köpa in sig i Zalando säger han att Kinnevik tittar på alla eventuella bud.

SvD har försökt få en intervju med Cristina Stenbeck, men Kinnevik har avböjt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons