Annons
X
Annons
X

Kinnevik satsar över en halv miljard i fintech-bolag

Kinnevik investerar 65 miljoner dollar, motsvarande 540 miljoner kronor, i Betterment, som uppges vara den största oberoende leverantören av automatiserade investeringstjänster i USA. Men än så länge finns det inga planer på etablering i Sverige.

Av Direkt
(uppdaterad)
[object Object]
Kinneviks storägare Cristina Stenbeck tillsammans med den bolagets nyligen utsedda ordförande Tom Boardman. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Kapitalanskaffningen uppgick till totalt 100 miljoner dollar och leddes av Kinnevik med deltagande från befintliga investerare, inklusive Bessemer Venture Partners, Menlo Ventures, Anthemis Group och Francisco Partners.

Enligt vd:n Lorenzo Grabau är investeringen ett resultat av Kinneviks fokus på den digitala marknaden.

– Vi letar efter de bästa företagen att arbeta med, oavsett var någonstans i världen de ligger. Betterment var den bästa investeringsmöjligheten just nu, de har en stor marknad och är det ledande oberoende företaget inom digital kapitalförvaltning i USA, säger Lorenzo Grabau till SvD Näringsliv.

Annons
X

Efter investeringen kommer Kinnevik äga 9,3 procent av aktiekapitalet i Betterment, motsvarande en värdering av bolaget om 700 miljoner dollar. Betterment uppges ha närmare 4 miljarder dollar i förvaltat kapital och över 150 000 kunder.

Men än så länge finns inga planer på en lansering av Betterment i Sverige, utan fokus kommer ligga på att expandera företaget i USA.

– Det är svårt att säga om själva Betterment kommer finnas i Sverige i framtiden eller om det kommer vara andra Kinnevikbolag. Men att demokratisera finansrådgivning är en väldigt viktig service som borde erbjudas på hela marknaden. Vi har det i åtanke, men inget är ännu planerat för Sverige, säger Lorenzo Grabau.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  **I Sverige har ** regeringen planer på att försvåra för pensionsrådgivare per telefon, för att undvika oseriösa aktörer. Men detta är inget som Lorenzo Grabau tror skulle påverka Sverige som en potentiell marknad för Betterment.

  – Alla marknader har varit offer för olika typer av utnyttjande försäljning. Det som är intressant med digital rådgivning är att kunden själv måste vilja delta i rådgivningen, på det sättet tror jag vi kan hitta en lösning, säger han.

  Bolaget erbjuder helautomatiserad rådgivning samt "tillgång till en globalt diversifierad investeringsportfölj till en låg kostnad".

  Genom en digital plattform samarbetar de även med oberoende finansiella rådgivare och företag för att erbjuda kapitalförvaltningstjänster till individuella kunder samt pensionslösningar för företagens anställda.

  Annons

  Kinneviks storägare Cristina Stenbeck tillsammans med den bolagets nyligen utsedda ordförande Tom Boardman.

  Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X