Analys

Patricia Hedelius:”Kinnevik ger Tele2 rätt att blunda”

Patricia Hedelius

Tele2:s verksamheter kanske inte är olagliga men det är svårt att undvika att dömas till korruptionshelvetet med affärsupplägget i Kazakstan. Affären är stekhet och borde få aktieägarna att ta sig en rejäl funderare över konsekvenserna av investeringen.

Under strecket
Publicerad
Annons

Korruptionslagstiftning och internationella riktlinjer skärps ständigt. Affärer som gjordes för ett par år sedan kan därmed bli mer tveksamma. Men andemeningen och syftet med lagstiftningen har knappast förändrats. Den finns till för att förhindra korruption och mutor. Det är möjligt att Tele2:s affärer håller sig på rätt sida av lagstiftningen, men gör den det om man ser till syftet med lagstiftningen?

I media har Ajgul Nurijeva utpekats som förvaltare åt presidentfamiljen eller andra i den politiska eliten i det mycket korrumperade landet. Det borde få alarmklockorna att låta så högt att en normal bolagsledning och styrelse går i taket. Utan att veta kan man anta att det inte är några väskor med dollarsedlar som bytt händer innan att affären gjorts upp eller att en påse diamanter stuckits ned i fickan på en regeringstjänsteman.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons