Annons

Kinesiska som språkval kräver nysatsningar

Att Sverige nu inför kinesiska som ett språkval i grundskolan är vällovligt, men otillräckligt. Sverige behöver uppvärdera kunskaper om Kina och omgående formulera en övergripande Kinastrategi, skriver 18 undertecknare från akademi och näringsliv.

Under strecket
Publicerad

Sverige berömmer sig gärna för att vara en kunskapsnation. Men det är en falsk självbild, åtminstone när det kommer till vår förmåga att förstå och vilja lära oss mer om jättelandet Kina. Att Sverige nu inför kinesiska som ett språkval i grundskolan är vällovligt, men otillräckligt. Sverige behöver en övergripande strategi för att öka kapaciteten att förstå och bemöta Kina inom såväl näringslivet som inom den akademiska världen.

Kunskaper om Kina värderas märkligt lågt på den svenska arbetsmarknaden. Inte för att de runt 10 000 svenska företag som exporterar till Kina, eller de 600 företag som är etablerade i landet inte behöver kompetensen, utan för att deras personalavdelningar och rekryteringskonsulter inte förstår värdet av kunskap om det land som så kraftigt påverkar världsekonomin. Det borde rimligen vara stor efterfrågan på kompetens om Kina, men många med specialisering på Kina kan vittna om hur andra kompetenser regelmässigt prioriteras högre.

Annons
Annons
Annons