Annons

Janerik Larsson:Kinesiska ambassaden och yttrandefriheten

Karin Olsson , kulturchef på Expressen, talade i oktober ifjol på den stödmanifestation som arrangerades på onsdagen av Journalistförbund, Förläggareföreningen, Författarförbund och Svenska Pen för den svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai som är frihetsberövad i Kina
Karin Olsson , kulturchef på Expressen, talade i oktober ifjol på den stödmanifestation som arrangerades på onsdagen av Journalistförbund, Förläggareföreningen, Författarförbund och Svenska Pen för den svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai som är frihetsberövad i Kina Foto: Anders Wiklund

Utrikesdepartementets försök att förklara för den kinesiska ambassaden i Stockholm att yttrandefrihet råder i Sverige tycks behöva fortsätta, men det som händer nu kommer få stora konsekvenser för bilden av Kina.

Under strecket
Publicerad

Som ”särskild administrativ region” lyder Hongkong sedan överlämnandet från Storbritannien 1997 under kinesisk suveränitet. Enligt överenskommelsen mellan Margaret Thatcher och Deng Xiaoping skulle formeln ”ett land, två system” gälla i 50 år. Men precis som Peking i dag arbetar för att erodera de liberaldemokratiska normerna globalt, har man länge arbetat för att förändra normerna i Hongkong. 

Det skriver Johan Lagerkvist, professor i Kinas språk och kultur, föreståndare vid forum för Asienstudier vid Stockholms universitet i en intressant analys i Dagens Nyheter idag.

Annons
Annons
Annons