Analys

Lars Frick:Kinesisk upphandling styrkeprov för Ericsson

Världens största telekomoperatör China Mobile bjuder upp till dans inför utbyggnaden av bolagets 3G-nät och Ericsson är en av uppvaktarna. Såsom befintlig leverantör av GSM nät till operatören är Ericsson en stark kandidat men kontraktet gäller ny teknologi och det är på intet sätt öppet mål för bolaget att ro hem kontraktet.

Under strecket
Publicerad
Annons

China Mobile är världens största operatör med fler än 300 miljoner abonnenter och har runt 75 procen av den kinesiska marknaden. Den kinesiska mobiltelemarknaden växer fortfarande snabbt, med mellan fyra och fem miljoner nya abonnenter per månad. Låg penetration av mobiltelefoni är främsta drivkraft med omkring omkring 400 miljoner mobiltelefonabonnenter idag totalt.

Den låga pentrationen av mobiltelefoner innebär bland annat att det fortfarande sker en stor utbyggnad av andra generationens mobilnät, GSM, som utgör omkring 90 procent av mobilmarknaden i Kina. Inom GSM har Ericsson en mycket stark position och bolaget är redan idag är en stor leverantör till China Mobile. Det innebär att Ericsson av naturliga skäl har en god position inför upphandlingen av 3G-nät, men det är långt ifrån avgjort.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons