Kinesisk örtmagi lockar fram dollar

Mänsklighetens kamp mot malarian har pågått i drygt 25 000 år. Vi har aldrig besegrat de lömska myggor som sprider sjukdomen och som fortfarande dödar miljontals barn i den fattiga delen av världen. Nu trappas kriget upp och hoppet om seger är av flera skäl större än någonsin.

Under strecket
Publicerad
Annons

Det är många aktörer, både på den politiska och medicinska arenan, som medverkat till att öka optimismen i kampen mot malarian – det urgamla sjukdomsgisslet. Huvudrollen har ändå en drygt 2 000 år gammal kinesisk medicinalväxt, malörten Artemisia annua, tillsammans med miljardären Bill Gates och ett litet antal internationella politiker.
I årtusenden har malörten använts som medicin mot malaria i Asien. När den västerländska läkemedelsforskningen fick ögonen på örtmedicinen hotade en mardröm. Det klassiska basmedlet mot malaria, klorokin, hade successivt börjat bli verkningslöst.
I flera länder utvecklade malariaparasiten resistens mot preparatet och världen riskerade att stå oskyddad mot denna dödliga sjukdom. Behovet av nya medel var desperat och de multinationella läkemedelsföretagen satsar inte längre på olönsamma u-landsläkemedel.

De första testerna visade skeptiska västerländska forskare att den kinesiska örtmedicinen med dess aktiva ämne artemesinin faktiskt fungerade. Men det allra mest glädjande var att när det kombinerades med ett annat malariapreparat blev effekten i det närmaste hundraprocentig. Efter bara tre dagars behandling var malarian botad.
– Ett fantastiskt framsteg, anser professor Anders Björkman, världsledande malariaexpert vid infektionskliniken på Karolinska universitetssjukhuset i Solna. En första malariabehandling på drygt 20 år som fungerar och extra viktig är kombinationen av två läkemedel. Den ökar effekten och minskar risken för resistens.
Han leder sedan ett par år ett större forskningsprojekt på ön Zanzibar utanför Tanzanias kust där artemisinin plus ytterligare ett medel rutinmässigt används vid samtliga sjukvårdsinrättningar. Det är det största och första storskaliga experimentet med den nya malariastrategin. Tidigare har Anders Björkmans forskargrupp påvisat att konsekvent kombinationsbehandling verkligen kan utrota malaria på en liten ö med knappt 2 000 invånare i Nya Hebriderna (Vanuatu) i Stilla havet.
– Det är kanske en utopi att helt eliminera malaria, förklarar Björkman. Men oerhörda vinster kan göras om vi lyckas halvera dödstalen. Enbart på Zanzibar innebär det att drygt 1 000 barn räddas varje år.

Annons
Annons
Annons