Annons
X
Annons
X

Kinesisk navigation får spridning

Kina har börjat sälja navigationstjänster till asiatiska användare utanför Kina. Tjänsterna bygger på Beidou, den andra generation av det kinesiska satellitbaserade navigationssystem som togs i drift för ett år sedan.

Beidou är tänkt att bli en konkurrent till det amerikanska gps-systemet som är det helt dominerande. Även Europa och Ryssland håller på med egna satellitbaserade navigationssystem eftersom man är oroliga för att bli alltför beroende av lösningar som i slutänden kontrolleras av den amerikanska militären.

Enligt den amerikanska nyhetsbyrån AP erbjuder Beidou nu flera olika navigations-, positions- och tidsbestämningstjänster till kunder i Asien och Oceanien. Bland de tilltänkta kunderna finns företag som arbetar med telekommunikation, transporter och meteorologi. Marknaden bedöms framöver vara värd omkring 400 miljarder kronor om året.

Beidou byggs ut efterhand och ska med fler satelliter ha täckning för hela världen 2020.

Annons
X
QUIZ: Vad kan du om telefonnummer? quiz.svd.se QUIZ: Vad kan du om internetadresser? quiz.svd.se QUIZ: Vad kan du om sociala medier? quiz.svd.se
Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X