Annons

Kinesisk "mirakelkur" hotar världens åsnor

Eftersom Kinas egen åsnepopulation har krympt drastiskt sedan 1990-talet har blickarna vänts åt andra håll i världen för att få tag i hudar som kan användas för att tillverka ett traditionellt läkemedel.
Eftersom Kinas egen åsnepopulation har krympt drastiskt sedan 1990-talet har blickarna vänts åt andra håll i världen för att få tag i hudar som kan användas för att tillverka ett traditionellt läkemedel. Foto: The Donkey Sanctuary/TT

Världens åsnor står inför en kris på grund av den stora efterfrågan på deras skinn, som används till ett föryngringspreparat i Kina. Dessutom har människor i flera afrikanska länder drabbats hårt av handeln eftersom många inte längre har råd att köpa sig en åsna.

Under strecket
Publicerad

Enligt den brittiska organisationen The Donkey Sanctuary lider många åsnor av långa och undermåliga transporter till slakt som sker under grymma och oreglerade förhållanden.

Foto: The Donkey Sanctuary/TT

Den globala handeln av åsnor drivs av en ökande efterfrågan från Kina, där hudarna kokas för att framställa ett gelatin (ejiao) som anses ha egenskaper som bromsar åldrande.

Foto: The Donkey Sanctuary/TT

Den globala ejiao-marknaden uppgår till miljontals dollar om året.

Foto: The Donkey Sanctuary/TT

En kinesisk fabrik där åsnehudarna tas om hand som ett steg i processen att tillverka ejiao, ett gelatin som anses ha läkande egenskaper.

Foto: The Donkey Sanctuary/TT

För sandgrävaren Abubakar Ya'u är det nödvändigt med en stark åsna som orkar bära hans last från Kano i norra Nigeria till marknaden. Problemet är att priset på djuren har skjutit i höjden på bara ett par år. Enligt Abubakar Ya'u har det stigit från motsvarande omkring 350 kronor till över 1 600.

– Det beror på den omfattande handeln av åsnor som transporteras söderut, där köttet konsumeras och huden exporteras. För oss sandgrävare är det en katastrof, om vi förlorar ett djur har vi väldigt svårt att få ihop pengarna för att ersätta det, säger han till nyhetsbyrån AFP.

Annons
Annons
Annons