Annons

”Kinesisk hamn i Lysekil äventyrar Sveriges försvar”

Vy över Södra hamnen i Lysekil.
Vy över Södra hamnen i Lysekil. Foto: Lars Johansson/IBL Bildbyrå

Företag med kopplingar till den kinesiska staten vill bygga en djuphamn i Lysekil. Om det blir verklighet innebär det att Sveriges försvar äventyras. Vi uppmanar försvarsministern att ta initiativ i frågan, skriver debattörerna Tomas Falk och Magnus Sederholm.

Under strecket
Publicerad

Tomas Falk och Magnus Sederholm

Foto: Privat

Sverige står ånyo inför dilemmat att kommunalt självstyre kan äventyra svensk säkerhet och försvarsförmåga. Jämfört med Karlshamn och ryska intressen (Gazprom) kan en kinesisk djuphavshamn i Lysekil få betydligt allvarligare konsekvenser. Vi har skrivit till ordföranden i riksdagens försvarsutskott, och vi vill uppmärksamma försvarsministern och deltagarna i Folk och Förvar den 14-16 januari på de risker vi ser.

Två bolag med kopplingar till den kinesiska staten och militärmakten sätter nu press på Lysekils kommun via lobbyister som i det längsta har mörkat ärendet. Huvudmålet för Kina är anläggandet av en djuphamn i kommunen, en ”Central Hub” med kapacitet för megacontainers. Kinas ambitioner är helägda hamnar, varför orter med fungerande logistik och infrastruktur som Göteborgs hamn inte är aktuella. Erfarenheterna visar också tydligt att Kina bygger in sin militära flotta i anläggningarna.

Annons
Annons
Annons