Kineserna vårdar Maokulten

Han ledde Kina till kommunism och skapade sin egen ideologi. Trots att hans idéer orsakade ett enormt lidande och har förkastats, växer kulten kring Mao Zedong. Även yngre kineser ser honom som ett helgon. SvD har besökt byn Shaoshan där han växte upp.

Under strecket
Publicerad
Turisterna flockas framför statyn av Mao Zedong i Shaoshan dit tusentals kineser vallfärdar varje år för att be till den förre partiordföranden.

Turisterna flockas framför statyn av Mao Zedong i Shaoshan dit tusentals kineser vallfärdar varje år för att be till den förre partiordföranden.

Annons

SHAOSHAN. SvD
Det vilar något kusligt och tillfixat över Maos hemby. Här är trottoarerna spikraka, husen nyrenoverade och krukväxterna välansade – ett kinesiskt Pleasantville där alla ler stelt och tar överpriser för att rabbla Maos officiella levnadshistoria.
Shaoshans mittpunkt är en Maostaty i guld. Tusentals kineser vallfärdar hit varje år. Men inte för att hitta den sanna maoistiska ideologin, eller ens sanningen om dess grundare. De kommer hit för att be till den tjockmagade partiordföranden, som om vore han ett helgon med helande krafter. Byborna besöker statyn när de gifter sig, på det kinesiska nyåret, på nationaldagen och på Maos egen födelsedag den 26 december.

På den stora asfalterade mötesplatsen framför guldstatyn står 23-åriga Lin Yan och Cao Yi, som är på besök från Zhongnanlins Högskola. De är som två citatmaskiner.
– Mao var en stor ledare. Han lever i mitt hjärta för alltid. Jag kommer alltid att respektera ordförande Mao, säger de ivrigt i mun på varandra.
På frågan om Mao inte gjorde några misstag ler Cao Yi religiöst.
– Utan Mao hade vi inte varit där vi är i dag.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons