Kineser i budstrid om USA-ägt oljebolag

Under strecket
Publicerad
Annons

WILMINGTON
Det drar ihop sig till en budstrid över Stilla Havet som kan få storpolitiska följder. Statskontrollerade kinesiska CNOOC vill ta över det amerikanska oljebolaget Unocal för 18,5 miljarder dollar, omkring 140 miljarder kronor. Det är 1,5 miljarder dollar mer än vad Chevron redan kommit överens med Unocal om att betala.

Det är i och för sig känt sedan länge att CNOOC (China National Offshore Oil Corporation), som är Kinas tredje största oljekoncern, är intresserad av att ta över Unocal. Men utspelet kom ändå som en överraskning.
CNOOC avstod från att lägga något bud när amerikanska Chevron gjorde upp med Unocal om att köpa företaget för 16,5 miljarder dollar i april. Men nu har alltså den kinesiska koncernen, två månader senare, kommit tillbaka med ett formellt erbjudande som styrelseordföranden Fu Chengyu i ett uttalande betecknar som ett ”icke-fientligt”. Han förklarar också att han hoppas att parterna skall nå en ”samförståndslösning”.
Det är dock långt ifrån givet. Affären kan bli politisk
dynamit i Washington. Den skulle - om den blir av - bli det i särklass största kinesiska köpet av ett amerikanskt företag någonsin. Och de ekonomiska och handelsmässiga relationerna mellan de båda länderna är redan ansträngda, inte minst som en följd av de växande kinesiska överskotten i handeln med USA och den kinesiska valutans koppling till dollarn.
Detta betonas också av Chevron. Det är ”högst sannolikt” att myndigheterna säger ja till dess bud på Unocal medan en affär med CNOOC skulle resultera i en utdragen granskning med oviss utgång, hävdar företaget.
Unocals styrelse meddelade i går att den står fast vid sin rekommendation till aktieägarna om att säga ja till Chevron. Men den förklarade samtidigt att den också tänker överväga budet från CNOOC. Sista ordet är inte sagt och ett nytt, höjt motbud från Chevron är inte uteslutet.
Unocal är ett av USA:s sista kvarvarande fristående oljebolag. Och det är framför allt dess reserver i Asien som lockar det kinesiska företaget. Unocal äger bland annat
olje- och gasfyndigheter i Thailand, Indonesien och Myanmar och har också en tioprocentig ägarandel i ett oljefält i Azerbajdzjan. Och den snabbväxande kinesiska ekonomin slukar stora mängder olja. Det är ett strategiskt intresse för landet att säkra så stora energitillgångar som möjligt.
Ett förvärv av Unocal skulle mer än fördubbla CNOOC:s produktion av olja och gas och öka företagets reserver med nästan 80 procent.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons