Annons
X
Annons
X
Sverige
Analys

Göran Eriksson: Kinberg Batra knäckte SD-koden

Opinionsmätningar

Det kan bli Anna Kinberg Batra som knäcker SD-koden – genom att tillämpa Fredrik Reinfeldts framgångskoncept.

[object Object]
Anna Kinberg Batra (M) vid skidtävlingen Slottssprinten i veckan. Foto: Soren Andersson/TT

Anna Kinberg Batra har varit partiledare för Moderaterna i drygt ett år, och kan i alla fall vara nöjd med utvecklingen i Sifos senaste väljarbarometrar.

I december var Moderaterna bara drygt tre procentenheter större än Sverigedemokraterna. SD-ledaren Jimmie Åkesson hade i slutet av november, på partiets landsdagar i Lund, haft fräckheten att föreslå Kinberg Batra att bilda en mitten-höger-regering med SD (och Kristdemokraterna).

I Sifos februarimätning ligger Moderaterna i stället nio procentenheter över Sverigedemokraternas notering.
Det som för bara några år sedan hade varit ett uppseendeväckande litet avstånd till SD framstår nu – sedan SD har visat hur högt partiet kan flyga – som en ganska komfortabel ledning för Moderaterna.

Annons
X

Och om tendensen i de här mätningarna bekräftas så har Anna Kinberg Batra gjort det som alla andra partiledare misslyckats med: Hon har knäckt SD-koden.

Man kan konstatera att det i så fall inte var så komplicerat – det som behövde göras var att lägga fram en politik som ligger närmare Sverigedemokraternas.

Det var politiskt otänkbart fram till i höstas då de flesta partier snabbt ändrade linje, sedan Sverige hade tagit emot rekordmånga asylsökande.

Moderaterna är det parti som har gått allra längst. Partiets "flyktingpaus" skulle innebära att de flesta som kom till Sverige skulle avvisas direkt vid gränsen.

Den här utvecklingen inom M brukar ofta kontrasteras mot företrädaren Fredrik Reinfeldts "nya Moderater", som stod för en betydligt mer flyktingliberal linje.

**Men en sak **har ju Kinberg Batra tagit med sig från Reinfeldts pragmatiska framgångskoncept.

Den som vill vinna väljare måste lyssna på opinionen – och vara beredd att byta ut sin politik.

Annons
Annons
X

Anna Kinberg Batra (M) vid skidtävlingen Slottssprinten i veckan.

Foto: Soren Andersson/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X