Annons
X
Annons
X

Kinberg Batra i Agenda: ”Delar inte SD:s värderingar”

Moderaternas partiledare, Anna Kinberg Batra, är under stor press att ena partiet – som rasat i opinionsmätningarna sedan hon föreslog samtal med SD. Enligt en mätning av SvD/Sifo tycker varannan M-väljare att partiet skulle klara sig bättre utan Kinberg Batra som partiledare. Under söndagskvällen gästade partiledaren Agenda i SVT.

M-krisen
Moderaternas partiledare gästade under söndagskvällen SVT:s Agenda. Arkivbild.
Moderaternas partiledare gästade under söndagskvällen SVT:s Agenda. Arkivbild. Foto: Malin Hoelstad

Moderaterna har haft det tungt de senaste veckorna och pressen på Kinberg Batra har hårdnat. Vid partiets Sverigemöte i Karlstad beskrev medier Kinberg Batras tal som ett ”ödestal”. Flera opinionsmätningar har nyligen pekat på att M inte längre är Sveriges näst största parti. I SVT/Novus marsmätning backade M med 1,1 procentenheter till 18 procent, medan SD gick upp med 0,7, vilket gjorde SD till näst största parti med ett väljarstöd på 19,2 procent. Flera andra mätningar har bekräftat trenden.

– Jag ska inte släta över läget för vårt parti. Vi är inne i en tuff period. Och den är inte över, sade Kinberg Batra under Sverigemötet.

Frågan är då vad Anna Kinberg Batra kan göra för att vända utvecklingen, ena partiet och vinna valet 2018?

Annons
X

– Jag tror inte det kommer att finnas någon enkel, självklar segrare som kan regera alldeles själv, utan det kan säkert vara ett komplicerat läge då också, säger Kinberg Batra i Agenda.

Antalet utrikesfödda som får arbete i Sverige ökar just nu i Sverige och Kinberg Batra fick frågan om hon inte anser att regeringen är på rätt spår.

– Tillväxten är bra nu, och det är inte minst förra regeringens jobb. Men ska vi nå de här målen måste tillväxten fortsätta att vara bra och vi måste ha reformer som gör att många fler kan komma in på arbetsmarknaden. Jobbklyftan handlar om att de som inte har jobb står för långt ifrån arbetsmarknaden – och då krävs mycket mer för att de inte ska fastna i utanförskap.

Anna Kinberg Batra vill att de fyra allianspartierna ska lägga en gemensam budget ”så snabbt som möjligt”. Allianspartierna är just nu oense om hur man ska fälla regeringens budget. Nästa vecka ska de dock mötas och diskutera C:s plan för att rösta emot skattehöjningarna i regeringens budget.

Alla partier får svara på varför man röstar som man gör.

– Jag tycker det är bra att Centerpartiet närmar sig en gemensam budget, för det gör de ju med de här förslagen. Men det är bättre om vi genomför politiken som vi är för, än att man låter regeringens budget gå igenom och sedan hacka loss en del, vilket en så kallad utbrytning skulle innebära. Men det är bra att den här diskussionen kommer igång ordentligt.

På frågan om M vill lägga fram en gemensam alliansbudget svarar Kinberg Batra:

– Det är mycket bättre om vi kan genomföra en politik som vi tror på: det som skapar fler jobb, det som ger Sverige fler poliser och att klara tryggheten bättre. Sedan ska vi inte avstå från att lägga gemensamma förslag när vi har dem.

Kinberg Batra fick frågan om allianspartierna behöver Sverigedemokraterna för att fälla regeringens budget.

– De får rösta precis som de vill och jag tycker inte vi ska avstå från att lägga en budget på grund av rädsla för hur de röstar. För att vinna en omröstning i riksdagen måste fler än alliansens ledamöter rösta på förslagen. Alla partier får svara på varför man röstar som man gör.

Moderaterna är idag ett tudelat parti: en falang vill att man tar tillbaka makten med hjälp av Sverigedemokraterna, och en falang saknar Fredrik Reinfeldt och är djupt kritiska till att partiet vill närma sig SD.

I Agenda intervjuades även kommunpolitikern Elias Hanna som gick med i M 2004, som är djupt besviken på närmandet till SD. Han har nu blivit centerpartist – och det var M-utspelet om SD i januari som avgjorde det för honom. Elias Hanna tror att det blir svårt för Kinberg Batra att sitta kvar.

– Om det ska vara med alliansen, och att driva alliansens frågor, så blir det svårt, säger han.

Ulf Adelsohn, tidigare moderat partiledare, menar att decemberöverenskommelsen var Kinberg Batras största misstag.

Det betyder inte att jag har börjat dela Sverigedemokraternas värderingar mer än jag gjorde förut.

– Decemberöverenskommelsen var fullständigt fel. Den har hon fått lida för. Hon kom in som partiledare med den och fick på så sätt en väldigt dålig start.

Kinberg Batra fick frågan om hon tycker att det är tråkigt att Elias Hanna lämnade partiet.

– Det är klart att det är tråkigt att han lämnar, det är tråkigt när någon moderat lämnar partiet. Han är välkommen tillbaka, eftersom jag inte har inlett något regeringssamarbete med Sverigedemokraterna. Det stämmer ju att det har varit otydligt och att kommunikationen kanske inte varit så lyckad efter beskedet jag gav i januari. Jag vill regera och budgetförhandla med alliansen och jag tycker att alla riksdagspartier ska kunna svara för sig, och att vi ska sluta isolera ett parti och låtsas som att det inte finns. Det betyder inte att jag har börjat dela Sverigedemokraternas värderingar mer än jag gjorde förut.

Kinberg Batra menar att man inte bara kan titta tillbaka till de framgångsrika åren med Reinfeldt, utan att det ”behövs en bättre politik nu”. Moderaterna har tappat väljare både till SD och till C. Kinberg Batra utvecklar sin strategi för att få tillbaka de väljarna:

– Jag tror att det politiska innehållet och vad partierna står för är det som spelar störst roll på valdagen nästa år.

Anna Kinberg Batras förklaring till varför M fortsätter att tappa väljare till SD – trots skärpt flyktingpolitik – är att alliansen inte har lyckats fånga upp de väljare som är missnöjda med regeringen Löfven.

Annons

Moderaternas partiledare gästade under söndagskvällen SVT:s Agenda. Arkivbild.

Foto: Malin Hoelstad Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X