Annons
X
Annons
X

Kinberg Batra: Frustration från polis och socialtjänst

Polis som framhöll bristande resurser och intern oro, och en socialtjänst som pekade på allt tuffare utmaningar ute på gatan. Moderatledaren Anna Kinberg Batra tog på onsdagen del av verkligheten vid Sergels torg – där många utsatta ungdomar samlas.

Svenskt flykting­mottagande
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Både polis och socialtjänst i Stockholm har under hösten pressats hårt när antalet asylsökande som kommit ökat stort i antal. Därtill har en rad händelser fått stor uppmärksamhet: övergreppen i Kungsträdgården och omfattande bråk i centrala stan.

För att själv skapa sig en uppfattning av det arbete som pågår för att stötta utsatta ungdomar – och som ett led i den moderata politikutvecklingen – besökte Anna Kinberg Batra på onsdagsförmiddagen Stockholms stads socialtjänst och polisen i city.

Och det var en tuff verklighet som målades upp av personalen.

Annons
X

Socialtjänsten tog under hösten hand om omkring 4 000 ungdomar som anlände till Stockholm. Och polisen kunde vittna om att allt fler utsatta grupper som samlas i city. Ungdomar kommer från hela länet för att stråla samman på Sergels torg. Till gatan bakom Åhléns söker sig prostituerade i allt högre utsträckning.

– Plattan är en samlingsplats för personer som är utanför. Även många ensamkommande har börjat samlas där, sade en av de från ungdomsjouren som arbetar närmast de unga.

Deras arbete är att söka upp och stötta de olika utsatta grupperna, helst innan de hamnar för långt utanför samhället.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Någon konstaterade att ”Sergels torg är inte en plats för en 14-åring”.

– Det har det aldrig varit. Men vad händer där nu som inte hände när vi var 14? undrade Anna Kinberg Batra.

Svaret kom en stund senare: Sergels torg är en mycket råare plats nu än för tio år sedan, konstaterade en av de poliser som arbetar ute.

**Hur tänker då Moderaterna om det?
**
– Om man tar trygghet på allvar – och det vill vi göra – då måste man titta på vad som händer när den utmanas. Och hur man kan ingripa innan det är för sent, säger Anna Kinberg Batra.

Hon konstaterar att hon möter ”viss frustration” från både polis och socialtjänst när det handlar om möjligheten att omhänderta ungdomar:

– Jag har inget enkelt svar på det. Men det är ett problem jag tar med mig. Om man inte kan ingripa i tid – om man fastnar i missbruk, kriminalitet, prostitution – då kan det vara för sent sen.

Annons
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 2
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X