Annons
X
Annons
X

Kräver fler poliskontroller: ”Kan inte ha det som nu”

Moderaterna kommer att kalla polischefen Dan Eliasson och Säpo-chefen Anders Thornberg till justitieutskottet för att reda ut hur den misstänkte terroristen Rakhmat Akilov kunde befinna sig i landet trots utvisningsbeslut.

Det säger M-ledaren Anna Kinberg Batra, som nu vill se fler utvisningar av personer som håller sig gömda.

Terrordådet i Stockholm
Anna Kinberg Batra (M) vid Stadshuset under minnesstunden på måndagen.
Anna Kinberg Batra (M) vid Stadshuset under minnesstunden på måndagen. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Moderatledaren Anna Kinberg Batra deltog i måndagens minnesceremoni i Stockholms stadshus för att hedra offren för fredagens terrordåd. Och hon hyllade polisen, räddningstjänsten och sjukvården för deras insatser.

– Jag känner ilska över det som hänt. Det är ett fruktansvärt attentat där fyra människor mist livet, och deras familjer och vänner kommer aldrig mera få tillbaka dem. Den känslan måste vi nu ta med oss när vi visar beslutsamhet, så att vi gör allt vi kan får att det inte ska kunna hända igen, säger hon till SvD.

Moderaterna kommer så fort som möjligt att kalla rikspolischefen Dan Eliasson och Säpo-chefen Anders Thornberg till riksdagens justitieutskott, där Beatrice Ask (M) är ordförande.

Annons
X

– Vi vill veta hur det kom sig att en person som inte får vara här och var känd av Säpo ändå kunde befinna sig i landet och vara på Drottninggatan i fredags, säger Kinberg Batra.

– Leder det till att vi behöver ändra på någonting då är jag beredd att göra det. För vi kan inte ha det som nu, att de lagar och regler som vi har inte följs, säger hon.

Enligt polisen finns det 12 500 personer i Sverige som fått beslut om utvisning men som avvikit, och därmed befinner sig illegalt i landet. En av dem är alltså Rakhmat Akilov, som på måndagen begärdes häktad misstänkt för terrorbrott.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det är fullständigt oacceptabelt.

  – Det är fullständigt oacceptabelt. Det är viktigt för förtroendet och för ordning och reda i migrationspolitiken, att ja är ja och nej är nej. Och får man nej så ska man lämna landet, säger Kinberg Batra.

  Är det ett polisiärt eller ett politiskt misslyckande tycker du?

  – Först ska vi ta reda på hur det kunde komma sig. Sedan ska vi dra lärdomar av insatsen och av vad som har hänt. Därefter är det dags för ansvarsutkrävande, det kommer längre fram.

  Exakt vilka åtgärder Anna Kinberg Batra vill se för att öka antalet utvisningar vill hon inte säga i dagsläget.

  – Men det är ingen hemlighet att vi vill se en förstärkning av polisen. Det har jag krävt länge eftersom vi ser att poliser lämnar jobbet i yttre tjänst. Nu ser vi vilka hjältar de är. Men de behöver vårt stöd, de behöver bättre betalt, de behöver fler kollegor och de behöver en ledning som prioriterar rätt. Det ligger närmast i tiden. Sedan måste vi se till, när vi har dragit lärdomar av det som hände i fredags, att Sveriges skydd mot terrorism är så starkt som det över huvud taget är möjligt.

  Vi har sett de senaste åren att den politik vi bedrev var ohållbar, men även då gällde att vi skulle ha ett rättssäkert system.

  En annan fråga är vilket ansvar Moderaterna har för dagens situation.

  Ni gjorde upp om migrationspolitiken med Miljöpartiet, vilket bland annat innebar att papperslösa barn fick rätt till sjukvård och skolgång – har inte det luckrat upp gränsen mellan att få stanna och att utvisas?

  – Att lagstiftningen ska följas är en uppfattning som jag alltid har haft. Vi har sett de senaste åren att den politik vi bedrev var ohållbar, men även då gällde att vi skulle ha ett rättssäkert system, där ingår att ja är ja och nej är nej. Om det inte fungerar som det ska så ska man alltid vara beredd till omprövning, säger hon.

  Anna Kinberg Batra vill se fler poliskontroller för att upptäcka personer som håller sig gömda. Samtidigt väckte det högljud kritik senast polisen genomförde en sådan satsning, i det så kallade Reva-projektet mellan 2009 och 2014.

  Hur ska man kunna genomföra ökade kontroller utan att vissa grupper känner sig utpekade och misstänkliggjorda på grund av sitt utseende?

  – Syftet här är att lagstiftningen vi har ska följas. Det är polisens kärnuppgift, att se till så att lagar och regler upprätthålls. Det ska alltid göras med rättssäkerhet och med så högt förtroende från allmänheten som möjligt. Det är viktigt. Men nu tror jag att allmänheten förväntar sig att det som hände i fredags inte ska kunna hända igen, säger Kinberg Batra.

  Annons

  Anna Kinberg Batra (M) vid Stadshuset under minnesstunden på måndagen.

  Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X