Annons
X
Annons
X

Kinasatsningen blev en mardröm

Inlåst, knivskuren, plundrad på över 60 miljoner och sedan tvingad av domstol att betala skadestånd till de skyldiga. Ett svenskt bolag berättar för SvD Näringsliv hur korruption i deras kinesiska verksamhet hotade både företagets och enskilda medarbetares överlevnad.

Foto: SCANPIX

De flesta svenska företag i Kina säger att de går med vinst. Men för en del kan kombinationen kinesisk politik och korruption bli en mardröm. Bo går med på att prata med SvD Näringsliv mot löfte att vi inte skriver namnet på hans företag eller staden där man har sin fabrik.

År 2005 följde hans medelstora verkstadsindustri strömmen till Kina. Bo startade ett samriskbolag, joint venture, med ett jättelikt kinesiskt bolag i den rika Jiangsuprovinsen.

Vi brände
60-70 miljoner kronor, mer förmodligen.
Bo, svensk företagare

Annons
X

Men snabbt insåg Bo att kostnaderna skenade. De fick fakturor på fabriksbygget som var tre gånger högre än budget. Bo rekryterade en kinesisk chef, Li, med amerikanskt medborgarskap för att kontrollera situationen.

Li insåg att det var deras partner som var ute efter att konkursa bolaget och plundra det på pengar.

• LÄS MER:
”Alla är korrupta – utan undantag”

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  De upptäckte också att partnern tidigare haft ett joint venture med en japansk firma. De hade utfört samma bedrägeri mot dem. Japanerna hade tvingats ut. Nu verkade samma öde vänta Bo.

  Partnern fyllde företaget med vänner och bekanta. De tog mutor för inköp av maskiner och råvaror. Deras löner var tre gånger högre än standard medan personalen saboterade leveranser.

  Droppen var när Li upptäckte att lastpallarna de köpte var både dyra och värdelösa. Li sa upp kontraktet. Då hyrde leverantören in huliganer som ockuperade kontoret. De höll Li inlåst under flera timmar. Hon blev hotad med att de skulle döda henne och skära hennes dotter i ansiktet. Gänget kidnappade även Bo vid ett tillfälle. De höll honom inlåst på kontoret i sju timmar.

  Polisen struntade i deras nödrop. Palltillverkaren var nära lierad med Bos kinesiska partner. Bo tror att de klarade sig fysiskt tack vare påtryckningar från Sveriges och USA:s konsulat. Li blev dock misshandlad vid ett tillfälle.

  En dag blockerade huliganerna fabriken med en lastbil. Li och medarbetaren försökte köra iväg dem. De skar den kinesiska medarbetaren med kniv så att han fick allvarliga skador.

  Bo gick till domstol. Rätten dömde Bo att betala leverantören en stor summa pengar.

  – Det är ett typiskt exempel på att Kina är rättslöst. Det är den som mutar mest som vinner.

  Bo säger att de aldrig övervägde att själva muta.

  Istället kontaktade de en kinesisk konsult som påstår sig ha höga politiska kontakter. Men det ledde ingenstans. Det hjälpte inte heller att en svensk minister personligen tog upp frågan under ett kinabesök.

  – Partnern är otroligt politiskt förankrad i staden.

  Styrelseordföranden i partnerbolaget sitter i stadens högsta partikommitté. Enligt firmans hemsida har Kinas regering utsett honom till ett föredöme med utmärkelsen Nationell Modellarbetare.

  I flera månader var trakasserierna så allvarliga att fabriken inte kunde producera. Företagets överlevnad var akut hotad.

  • LÄS OCKSÅ:
  ”Går visst att göra affärer utan mutor”

  Varför ville de sänka fabriken?

  – Konkursen sköts av lokala domstolar och de ser till att allt går till den kinesiska partnern, som sen kan starta egen tillverkning med våra maskiner, menar Bo.

  Vändningen kom när Bo anlitade en lobbyist i Bryssel. Efter kort tids påtryckningar från Eu:s representation i Peking meddelade partnern att de var villiga att sälja sin del.

  – EU gick direkt på högsta kinesiska nivån. Jag är övertygad om att det var politbyrån som tvingade partnern att sälja till oss.

  Partnern gjorde en bra vinst på att bli utköpt. De fick betalt för aktiernas ursprungliga värde, trots att bolaget då var på knäna. Men för Bo och Li var över fyra års mardröm över.

  – Vi gjorde ofantliga förluster. Vi brände 60-70 miljoner kronor, mer förmodligen.

  För att finansiera affären tvingades Bo sälja fabriksbyggnaden till staden. Idag hyr de lokal, till överpris, av staden.

  – Får de reda på att vi pratat med media kan de hämnas. Vi är helt i händerna på dem, de kan stänga av vatten, el, allt.

  Men Bo har åtminstone lyckats få igång produktion och försäljning. De har även startat en till fabrik i Sydkorea.

  – Jag var en naiv jävla svensk. Idag hade jag inte etablerat ett joint-venture i Kina, säger Bo självkritiskt.

  **
  Fotnot:
  **
  SvD Näringsliv har fått kärnfakta i Bos berättelse bekräftad av den förre generalkonsuln i Shanghai Bengt E. Johansson och säkerhetskonsultfirman PSU i Peking.

  • TIPSA OSS! Har du en historia att berätta om svenska mutor utomlands i vår serie ”Blågula mutor”? Har du eller ditt företag tvingats betala ”kickbacks” och medverkat till korruption? Mejla tipsa@svd.se. Du kan även skicka ett krypterat mejl – en extra säkerhetsgaranti.

  Blågula mutor: Hela granskningen

  Annons
  Annons
  X
  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X