Liu Xiaoming, tidigare Kinas ambassadör i Storbritannien, är en av de kinesiska diplomater vars tweets spridits av fejkade Twitterkonton enligt ny forskning.
Liu Xiaoming, tidigare Kinas ambassadör i Storbritannien, är en av de kinesiska diplomater vars tweets spridits av fejkade Twitterkonton enligt ny forskning. Foto: AP

Armé av fejkkonton ska stärka Kinas världsbild

Kinas lojala Twitterfans jobbar hårt för att ta kontroll över västs bild av Kina. Men är de verkligen vanliga fans? Ny forskning avslöjar hur en armé av fejkkonton byggt kinesiska diplomater på sociala medier.

Publicerad

För ett par år sedan gav sig Pekings diplomater ut på västs sociala medier som Twitter och Facebook, båda blockerade i Kina. Med konton som växte i en snabb takt och tweets och inlägg på engelska, tog de sig an uppgiften att föra ut och försvara Kinas budskap och dess styre. På några år växte närvaron till i dag minst 270 konton tillhörande höga kinesiska diplomater världen över.

– Det var ett viktigt skifte. Vi uppfattade det som att direktiv uppifrån drev på ökningen av antalet nya konton som startades, säger Jacob Wallis, analytiker inom cyberpolicy vid the Australian Strategic Policy Institute, ASPI, till SvD.