Kinas textilexport till EU begränsas Citigroup går med på att betala miljardskadestånd 0 Fakta Citigroup i 100 länder

Under strecket
Publicerad
Annons

WILMINGTON USA:s största finanskoncern, Citigroup, har gått med på att betala två miljarder dollar - drygt 15 miljarder kronor - i skadestånd till aktieägare i havererade energikoncernen Enron.
Förlikningen, som offentliggjordes i går, är ett led i vd Charles Princes ansträngningar att städa upp efter den rad av skandaler som skakat Citigroup de senaste åren.

Företaget betalade i fjol 2,7 miljarder dollar i skadestånd för sin roll i kraschade telekomkoncernen WorldCom. Myndigheterna i Tokyo stängde dessutom i höstas koncernens privatbank i Japan, sedan det uppdagats att den varit indragen i illegala transaktioner, däribland penningtvätt.
Ungefär samtidigt chockade Citigroup den europeiska obligationsmarknaden när banken på ett bräde vräkte ut och köpte tillbaka statspapper i 11 länder för drygt 13 miljarder dollar och företaget har också varit indraget i den italienska Parmalatskandalen.
När det gällde Enron - som gick i konkurs år 2001 - stämde en grupp aktieägare banken och krävde ett skadestånd
på totalt 30 miljarder dollar. Citigroup anklagades för att ha hjälpt Enron att dölja mångmiljardskulder genom avancerade bokslutsmanipulationer. Banken kommer nu undan med mindre än tio procent av den summan. Och det är ett bra pris för att lägga Enronaffären bakom sig, menar analytiker här i USA.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons