Kinas sociala medier försöker tysta feminister

Den senaste tiden har tillslag skett mot kvinnorättsaktivister i sociala medier i Kina. På bilden ses anhängare till landets metoo-rörelse hålla upp skyltar i protest mot trakasserier, dock inte i samband med tillslagen i artikeln. Arkivbild.
Den senaste tiden har tillslag skett mot kvinnorättsaktivister i sociala medier i Kina. På bilden ses anhängare till landets metoo-rörelse hålla upp skyltar i protest mot trakasserier, dock inte i samband med tillslagen i artikeln. Arkivbild. Foto: Andy Wong/AP/TT

I ett land ökänt för sin censur kunde de prata fritt om att störta patriarkatet och oviljan att gifta sig. Men nu har kinesiska feminister fått konton och grupper borttagna i sociala medier.

– Om en grupp stängs kommer tio andra att bildas, säger forskaren Kailing Xie till TT.

Under strecket
Sofia Eriksson/TT
Publicerad
Annons

Kvinnor uppmanas att avstå från relationer med män, förkasta religion och sluta köpa förtryckande kläder. Anhängarna till den radikalfeministiska rörelsen 6B4T, som har sina rötter i Sydkorea, befinner sig långt ut på ytterkanten av Kinas kvinnorättsrörelse. Men trots att många ser deras åsikter som okonventionella har de fått brett stöd i sociala medier sedan flera diskussionsgrupper på sajten Douban stängts ner.

"Jag stödjer helhjärtat mina systrar på Douban och motsätter mig Doubans stängning av feministiska kanaler", skrev Zhou Xiaoxuan i sociala medier. Hon är en ledande röst inom Kinas metoo-rörelse sedan hon anmälde en tv-personlighet för övergrepp 2018.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons