Annons
X
Annons
X
Världen
Reportage

Kinas maoister mobiliserar inför kommande krig

Ny-maoismen är på framfart i Kina – och anses av vissa vara det största hotet mot regimen. SvD har besökt ”Den rättfärdiga farmen”, där den radikala maoisten Han Deqiang fått hundratals studenter att överge karriären för att delta i hans kulturrevolution i miniatyr. Men nu har myndigheterna stoppat projektet.

[object Object]
Den radikala maoisten Han Deqiang fått hundratals studenter att överge karriären för att delta i hans kulturrevolution i miniatyr. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Vintern har tagit sitt kyliga grepp om fälten som breder ut sig nakna och tomma framför oss.

– Det här var vårt förr. Det där också, säger Han Deqiang, och pekar genom det rostiga gröna staketet på en åker och en plantering med äppelträd.

I det tysta har antalet maoister blivit allt fler i Kina – och Han Deqiang, som visar oss runt på Den rättfärdiga farmen, är en av deras främsta företrädare. Men också en mycket kontroversiell sådan. Fram till 2012 drev han den maoistiska hemsidan Utopia, där skribenter bland annat hyllade Nordkoreas kärnvapenprov – en hemsida som myndigheterna till slut tröttnade på och stängde ner.

Annons
X

Samma år hamnade Han Deqiang i blåsväder när han två gånger örfilade en 80-årig man i samband med anti-Japan-demonstrationer 2012. Orsaken: 80-åringen hade upprepade gånger smädat Mao.

– Vi värderar ordförande Mao väldigt högt, säger Han Deqiang. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

– Vi värderar ordförande Mao väldigt högt. Till frukost och lunch sjunger vi hans hymn. Och till middagen sjunger vi till marken och himlen, och till våra förfäder, berättar Han Deqiang, medan han visar oss runt.

För några månader sedan var här fullt av unga kinesiska studenter, ivrigt arbetande i halmhattar under den pressande solen. Medsvepta av en våg av nostalgi för en tid de själva aldrig upplevt, leddes de hit av Han Deqiang.

Men nu finns bara 40-talet studenter kvar. Om några veckor ska det vara tomt. Myndigheterna har dragit in flera av de tillstånd som behövs för att driva gården vidare. Officiellt sett av olika tekniska skäl – men Han Deqiang är övertygad om den verkliga orsaken: han är alltför maoistisk.

– När folk pratar om maoister, tänker de att man vill hämta sina vapen, gömma sig i bergen och starta en revolution. Jag är inte den typen av maoist. Men jag är maoist, säger han.

”Den rättfärdiga farmen” heter den gård som nu måste stänga. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

I väst är bilden av Mao enkel. Han var en brutal diktator med en extrem personkult kring sig. En diktator som lät tiotals miljoner människor svälta ihjäl under det katastrofala jordbruksprogrammet Stora språnget. En diktator som gav klartecken till utrensningen av intellektuella under Kulturrevolutionen.

Men i Kina är synen på Mao betydligt mer komplicerad. Å ena sidan hyllas han som landsfader: hans mausoleum reser sig majestätiskt över Himmelska fridens torg och hans ansikte syns på alla sedlar.

Det är sådana som vi, som inte dyrkar pengar, som är de som är konstiga i dagens Kina.

Å andra sidan utgör han enligt vissa bedömare (se till exempel här eller här), genom vågen av ny-maoism som drar genom landet, det största hotet mot den nuvarande regimen. Något ironiskt, kan tyckas, då president Xi Jinping ofta jämförts med Mao på grund av den makt han samlat kring sig själv och den personkult han odlar.

Hur många som sympatiserar med ny-maoisterna är omöjligt att uppskatta, då den typen av politiska åsikter av naturliga skäl sällan yttras publikt – inte minst sedan den högt uppsatta maoistiska politikern Bo Xilai 2012 uteslöts ur partiet och dömdes till livstids fängelse för korruption.

Men vissa experter menar att om Kina skulle hålla öppna val i dag, skulle sannolikt en ny-maoistisk kandidat vinna. Orsaken: Kinas ekonomiska boom.

Med den kraftiga tillväxten har de ekonomiska klyftorna vuxit sig allt större i Kina. Hundratals miljoner människor har hamnat på efterkälken – och vill inte sällan se en tillbakagång till den gamla goda tiden, med större statlig kontroll på marknaden och radikalt minskade klyftor.

– Alla bara älskar pengar i dag. Regeringsmedlemmar såväl som studenter, generaler och soldater – alla bara älskar pengar. Det är sådana som vi, som inte dyrkar pengar, som är de som är konstiga i dagens Kina, säger Han Deqiang.

Han Deqiang delar inte bilden av Kina som ett socialistiskt land. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Samtidigt är Kina officiellt sett fortfarande ett socialistiskt land. Du delar inte den bilden?

– Självklart inte. Regeringen måste kalla sig socialistisk, men det är långt ifrån sanningen. Det är bara politisk korrekthet.

Vi har tagit plats på andra våningen i den ouppvärmda vita tvåvåningsvilla som utgör Den rättfärdiga farmens huvudbyggnad. Här anordnas debattkvällar och morgonsamlingar för de studenter som fortfarande är kvar.

Jag tror att det kommer att bli krig i framtiden.

En av dem har gjort oss sällskap. Kanske är det därför Han Deqiang, som hittills under vårt besök haft en tillbakadragen framtoning, kopplar på karisman och ger oss en glimt av den passionerade ledare som studenterna valt att följa.

– Det vi fortfarande har är kraften hos våra unga. De kommer hit, trots att föräldrarna är starkt emot det. I ett samhälle där inte alla tänker på sig själva kan vi fortfarande få med oss människor. Det skänker hopp, säger han.

Vi lämnar Den rättfärdiga farmen till tonerna av klassisk stråkmusik som strömmar ur högtalarna på fasaden. Under fönstren hänger planscher med maoistiska budskap – bland annat Maos slagord ”tjäna folket”.

Men ny-maoismens framtåg till trots, är det ingen ljus framtidsutsikt Han Deqiang förmedlar till sina studenter.

– Jag tror att det kommer att bli krig i framtiden. Men det jag försöker uppnå, är att försena kriget. Det är det bästa vi kan hoppas på, säger han.

Hur kan maoismen göra det?

– Maos idéer är de enda som kan stoppa krig i världen. Vi måste lyssna på hans ord: tjäna folket. Det handlar inte bara om det kinesiska folket. Det handlar om hela världens folk.

Annons

Den radikala maoisten Han Deqiang fått hundratals studenter att överge karriären för att delta i hans kulturrevolution i miniatyr.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 4

– Vi värderar ordförande Mao väldigt högt, säger Han Deqiang.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 2 av 4

”Den rättfärdiga farmen” heter den gård som nu måste stänga.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 3 av 4

Han Deqiang delar inte bilden av Kina som ett socialistiskt land.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 4 av 4
Annons
X
Annons
X