Annons
Krönika

Ola Wong:Kinas hjärnkraft svårstoppad – snart är de ikapp

Huawei, Shanghai.
Huawei, Shanghai. Foto: Mark Schiefelbein/AP
Under strecket
Publicerad

Medarbetare registrerar en elektrisk flygbuss, som ska användas på flygplatsen tillhörande China International Marine Containers (CIMC), i Dachung Hui, norra Kina.

Foto: IBLBild 1 av 1

Kina leder världen, hälsar en propagandavideo besökarna på Pudongs flygplats i Shanghai. De som landar på Arlanda möts också av en kinesisk jättehälsning, från telekomjätten Huawei: ”Welcome to a better connected Sweden”. Aj, den sved! Fram till slutet av 2016 abonnerade ju Ericsson på den prestigefyllda reklamplatsen för porten till Sverige. Även om bolaget säger något annat så är Ericssons krissiffror en högst möjlig förklaring till varför den kinesiske huvudkonkurrenten nu får förnedra dem på hemmaplan.

Och värre lär det bli: Europeiska handelskammaren i Kina har släppt en medlemsundersökning som de kallar en väckarklocka för hela Europa: 60 procent av de europeiska bolagen i Kina räknar med att kinesiska bolag kommer att ha kommit ikapp i innovationskraft till år 2020. Orsaken är att främst privata kinesiska bolag kraftigt ökat sin innovationsförmåga.

Annons
Annons
Annons